Apple търпи жестока критика от бивши свои дизайнери

Бивши дизайнери на Apple смятат, че в момента компанията набляга на външния вид на продуктите си, вместо на функционалността и удобството

Бивши дизайнери на Apple смятат, че в момента компанията набляга на външния вид на продуктите си, вместо на функционалността и удобството

Двама бивши дизайнери на Apple – Брус Тогнацини и Дон Норман критикуваха новия подход на компанията към дизайна на продуктите, определяйки го като тържество на елегантността и стила над понятността и удобството на използване.

Apple разрушава основните принципи на дизайна, казват Тогнацини и Норман в публикация на сайта Сo.Design. Според тях, компанията пренебрегва фундаментални принципи на своята изначална философия – в търсене на външна красота на устройствата, Apple е поставила на заден план тяхната функционалност.

Като пример дизайнерите посочват наскоро разработения шрифт San Fransisco, който според тях е твърде малък и се възприема трудно дори от хора с нормално зрение. Двамата спецове критикуват също Apple за това, че все още не добавила в своята платформа универсалния бутон за отмяна на действие, т.нар. Undo, докато Android има подобна функция.

Накрая, Тогнацини и Норман отбелязват, че удачното устройство трябва да има не само привлекателен външен вид, но и отлична функционалност и интуитивност при използване. Според дизайнерите, в момента Apple изпитва колосални проблеми в тези два аспекта.

Брус Тогнацини е 66-ят служител в историята на Apple и автор на първата версия на принципите за потребителски интерфейс, възприети от компанията. Норман пък работеше като UX-специалист в Apple от 1993 до 1996 г. – по-конкретно той се занимаваше с дизайн и тестване на нови елементи на потребителския интерфейс, съблюдавайки тяхната интуитивност.

Коментар