Златоград ще ползва безплатен интернет

7000 жители на община Златоград ще ползват безплатен интернет за информация, услуги и общуване с близки и приятели, посочи Валери Борисов (снимка: МТИТС)

7000 жители на община Златоград ще могат да ползват безплатен интернет за информация, услуги и общуване с близки и приятели, посочи Валери Борисов (снимка: МТИТС)

Златоград стана първата погранична община с безплатен безжичен интернет по съвместна инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Международния съюз по далекосъобщения (ITU).

Зоната за свободен достъп до световната мрежа обхваща около 20 декара и бе открита днес от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

„Технологията ще позволи на 7000 жители на общината да ползват безплатен интернет за информация, услуги и общуване с близки и приятели”, каза заместник-министърът. Дарението е на стойност 15 000 швейцарски франка и включва средства за поддържане и използване на инсталираното оборудване.

Валери Борисов припомни, че по инициатива на МТИТС, Международният съюз по далекосъобщения е финансирал през 2012 г. оборудването на 10 работни места (хардуер, софтуер и съоръжения) в две училища за деца със зрителни увреждания в София (училище „Луи Брайл”) и във Варна (училище „Проф. д-р Иван Шишманов”). През миналата година пък бе осигурено компютърно и софтуерно оборудване за Дом за стари хора със зрителни увреждания в Добрич.

По-късно днес Валери Борисов връчи дарение от 20 компютъра, принтери, скенери и мрежово оборудване на СОУ „Св. княз Борис I” в с. Старцево, община Златоград. Техниката е осигурена от „Информационно обслужване” АД.

По думите на заместник-министъра, ръководството на училището има идея да обучи за работа с компютър и родителите на учениците, които нямат друга възможност за придобиване на ИТ умения.

Коментар