Microsoft пусна софтуера за виртуализация Hyper-V

Повече от 1,5 милиона копия на бета версията на софтуера за виртуализация Hyper-V са разпространени преди официалното пускане на продукта, съобщиха от Microsoft България. Технологията Hyper-V е компонент на Windows Server 2008, който беше пуснат през февруари тази година.
Виртуализацията може да подпомогне компаниите да увеличат възвръщаемостта на ИТ инвестициите, като намали заеманото физическо място от хардуера, потреблението на електричество и разходите за управление на ИТ системите, посочиха от Microsoft.
Според проучване на IDC, на всеки долар, вложен днес в хардуер, се харчат още по 50 цента за охлаждащи мощности през целия жизнен цикъл на съответната платформа. И този разход ще нарастне на 71 цента през следващите 3-4 години, твърдят анализаторите.
Hyper-V предлага мащабируема виртуализационна платформа, която е част от ИТ инфраструктура и позволява консолидиране на най-натоварените сектори. В допълнение, продуктовата група Microsoft System Center дава на ИТ специалистите интегрирани инструменти за управление на физическите и виртуалните ресурси и подпомага създаването на адаптивни и динамични информационни центрове.

Практика на ИТ отделите е да позволяват на множество групи в организациите да създават свои виртуални машини, които биват забравяни и заемат ценен ресурс. Ето защо инструментите за контрол и управление са толкова важни, посочват от Microsoft. „Те са спойката, която държи всички компоненти заедно и спомага за реализация на истинските ползи от виртуализацията”, поясняват от корпорацията.

Мащабируемостта при Hyper-V е следствие от поддръжката на множество процесорни ядра и оперативна памет до 1 терабайт. Това дава възможност за работа на неограничен брой виртуални машини в рамките на даден хост.

Microsoft повече от 6 месеца използва Hyper-V в производствена среда, включително в уеб сайтове с изключително голям трафик като MSDN, TechNet и Microsoft.com. До края на месеца Microsoft.com планира да достигне 50-процентна виртуализация с Hyper-V.

За да помогне на потребителите да оценят дали сегашните им сървърни архитектури са подходящи кандидати за виртуализация чрез Hyper-V, Microsoft пусна набора от инструменти „Microsoft Assessment and Planning (MAP) Toolkit 3.1 Beta“. Финалната версия на продукта се очаква през юли и ще бъде предоставена безплатно на адрес www.microsoft.com/MAP.

В допълнение, повече от 130 независими производители на софтуер сертифицираха над 150 приложения за Windows Server 2008. Големите производители на хардуер като Dell, Fujitsu-Siemens, Fujitsu, HP, IBM, NEC, Sun Microsystems и Unisys също са готови да предоставят системи с Hyper-V. Над 250 конфигурациии са сертифицирани за Windows Server 2008 и Hyper-V.

До момента са направени над един милион инсталации на Hyper-V и с пускането на тази версия ИТ организациите навсякъде по света могат да преминат от тестова към производствена среда, посочиха от Microsoft. Потребителите могат да тестват и бета версия на новия System Center Virtual Machine Manager 2008, за да конфигурират и инсталират своята среда. Клиентите с инсталиран
Hyper-V може да бъде свален на адрес www.microsoft.com/Hyper-V. Потребителите на Windows Server 2008 могат да получат Hyper-V чрез системата Windows Update след 8 юли. 

Коментар