Клауд услуга IBM Identity Mixer пази личните данни

Достъпът на сайтове до данните на потребителите ще бъде затруднен от облачна технология на IBM

Достъпът на сайтове до данните на потребителите ще бъде затруднен от облачна технология на IBM

IBM разработва нова клауд услуга за защита на персоналните данни на потребителите от кражба в случай на взлом на сървърите, на които се намират. 

Услугата IBM Identity Mixer се явява буфер между персоналните компютри и всеки сайт, за достъп до който се изисква потвърждение на личността. Технологията използва криптографски алгоритъм за кодиране на потребителската информация по особен начин.

Новото решение на IBM дава на уеб сайтовете достъп само до малка част от данните, които обаче са достатъчни за преминаване на процедурата за автентикация на потребителя.

Някои сайтове изискват данни като дата на раждане и място, от което се извършва влизането, за да решат дали потребителят има право на достъп до съдържанието. Тези данни остават на сървъра и могат да бъдат откраднати в случай на взлом.

Ето защо IBM Identity Mixer съобщава на сайтовете явно само годината на раждане, докато останалите данни остават кодирани. Така, дори при взлом на сървъра, на който се хоства сайтът, хакерите не могат да ползват персоналните данни на потребителите.

Системата на IBM е достатъчно интелигентна и сама определя кои данни може да предаде отворени на сайтовете и кои да кодира. Притежателите на акаунти, разбира се, имат възможност ръчно да настроят правата за достъп.

Коментар