Microsoft: Гласът ще замени търсенето в браузъра

Cortana вече може да търси информация онлайн, но разпознаването на говор е това, което Microsoft иска да подобри значително

Разпознаването на говор и Cortana, в частност, са способни да променят начина, по който търсим информация в уеб, смята Microsoft

Microsoft работи усилено по своята гласова технология Cortana, която вече е вградена в смартфоните с Windows Phone/Windows 10 Mobile и компютрите с Windows 10. Голямата цел на Редмънд обаче е Coratna да стане част от ежедневието и да замени дори уеб търсенето през браузъра.

В момента търсачката Bing е душата и сърцето на Cortana, като същевременно поддържа и работата на епълския гласов асистент Siri. Разработчикът на Cortana иска да подобри още софтуера, така че той да извършва много от обичайните действия вместо потребителите, вкл. да направи по-ефективно търсенето в уеб.

Cortana вече може да търси информация онлайн, но разпознаването на говор е това, което Microsoft иска да подобри значително. Технологията трябва да работи добре както на английски, така и на други езици.

Разпознаването на говор и Cortana, в частност, са способни да променят начина, по който търсим информация в уеб, твърди пред SEL Рик Ван Дер Коай, корпоративен вицепрезидент по решения за реклама и публикуване в Microsoft. По неговите думи, ако технологията е добра, потребителите ще искат да ползват приложението където и да се намират.

Факт е, че Microsoft влага огромни усилия да наложи Cortana не само на повече устройства, но и в повече държави по света, с подобрена поддръжка на нови езици и функции за изпълнение на по-голям брой задачи.

Може да ви се струва странно, докато ходите по улицата някой да говори на своя личен асистент и да дава гласови команди за организиране на графика си. Microsoft обаче вярва, че това ще се случи много скоро, а Windows 10 ще бъде главният катализатор на промяната.

Коментари по темата: „Microsoft: Гласът ще замени търсенето в браузъра”

добавете коментар...

 1. apple

  Отдавна НЕпишем
  натскаш микрофончето горе в дясно на виртуалната гугъл клавиатура и казваш
  Попълваме бързо грамадански електрони таблици

 2. :o)

  това вече се случва в Андроид и Google Speech.
  Гласово въвеждане на текст, гласово търсене в гугъл карти…
  кой ще чака Майкрошит 🙂

 3. Самият той

  Много скоро ще виждаме по улиците хора, които на пръв поглед си говорят сами.

 4. Anonymous

  Примерен диалог с Cortana:
  – Намери “бръснарница”.
  – Намажи баданака.
  – “Бръснарница”, бе тъпак.
  – Баданарка под кривак.

Коментар