Технологични гиганти в съюз срещу патентните “тролове”

Значителен брой технологични гиганти се опитват да намалят риска от водене на скъпи дела за патентни нарушения, като създадоха тръст, чрез който ще купуват тези патенти, за които смятат, че са най-важни за техния бизнес. Сред членовете на обединението Allied Security Trust намират място Cisco Systems, Google, Hewlett-Packard, Motorola, Sun Microsystems, Telefon AB, Ericsson и Verizon Communications.

Групата от мощни компании се надява да работи заедно, за да намали риска от излагане на съдебни дела, писа informationweek.com. Обикновено делата биват повдигани от фирми за нанотехнологии, които закупуват патенти, за да могат да удължат плащането на лицензионни такси от другите компании. Тази практика се използва и от технологични фирми, които купуват и налагат патенти.

По принцип тръстът е отворен за всеки, който иска да се присъедини към него. Могат да участват обаче само големи компании, тъй като цената, която трябва да се плати за присъединяване към обединението, ограничава достъпа.

Макар и да отказват да дадат точни данни за ценовия праг, нужен за влизане, от Allied Security Trust казаха, че таксата за приемане през първата година ще бъде над $500 000. В допълнение към това, всеки член трябва да внесе около $5 милиона, които биват слагани в касата на тръста и които ще бъдат използвани за купуване на патенти.

В момента съдебните процеси за нарушаване на патенти са във възход и поради това технологичната индустрия отправи молба към Конгреса на САЩ да направи реформа в процеса за получаване на патент. Все още обаче предстои законодателите да постигнат съгласие как да имплементират патентна реформа, която да обуздае фриволните и скъпи съдебни процеси за патентни нарушения.

И докато Конгресът се бори с проблема, новосъздаденият тръст е пример за това как технологичните гиганти се опитват със собствени сили да постигнат спокойствие. Чрез това обединение компаниите са открили едно от възможните решения за поддържане на свободата си на работа и избягване на изключително скъпите и дълги съдебни процеси за нарушени патенти, казват от Allied Security Trust.

Основната работа на тръста е да отиде и купи патентите, към които неговите членове проявяват интерес. Така например, ако две или три компании-членки кажат, че се интересуват от даден патент, тогава тръстът ще предложи да патентния държател да закупи от него патента. След това, цената за патента се удържа от сметките на тези компании, които стоят в касата на тръста.

Закупените патенти ще бъдат лицензирани за заинтересованите членове на обединението до изтичане на живота на патента, който след това ще бъде продаден или, ако никой няма интерес да го закупи, даряван на университет или друга организация. Подобни използвани патенти имат значително по-ниска цена на пазара, в сравнение с другите патенти.

От Allied Security Trust заявиха, че нямат намерение да държат каквито и да било патенти или да навлизат в бизнеса с лицензи. Обединението има намерение да придобива лицензи на основата на поделена между членовете цена, а не да държи правата на патентите.

В технологичната индустрия компаниите, които се занимават с купуване на патенти и след това с търсенето на печалба от лицензите за тях, често биват наричани „патентни тролове”.

Един от известните съдебни процеси, накарали индустрията да потрепери, бе свързан с компанията държател на патенти NTP, която повдигна дело срещу Research In Motion (RIM). Делото заплашваше да прекрати предлаганата от RIM популярна BlackBerry имейл услуга, докато RIM не се съгласи през 2006 година (четири години, след като федералното жури отсъди в полза на NTP) да плати на NTP $612.5милиона.

Сред скорошните големи случаи по темата влиза повдигнатото през миналата седмица дело срещу компютърните производители Acer, Apple, Dell и HP за нарушаване на четири патента, държани от Saxon Innovations – компания за лицензиране на интелектуална собственост.

Коментар