7 българи сред най-изявените иноватори на Европа

Проектът „New Europe 100” цели да подкрепя иновациите в Централна и Източна Европа като отличава лидерите на позитивна промяна

Проектът „New Europe 100” цели да подкрепя иновациите в Централна и Източна Европа като отличава лидерите на позитивна промяна. Тази година в него попаднаха седем български проекта и лидери

Превозно средство, което може да се управлява директно от инвалидна количка; по-бързи и евтини тестове за откриване на вируса ебола; дронове, предназначени за използване в спасителни мисии! Създателите на подобни нововъведения са само част от претендентите, отличени във второто издание на списъка New Europe 100 за най-изявени иноватори в Централна и Източна Европа.

Тази година в списъка бяха включени 7 български проекта и лидери. Сред отличените са: Антон Гавраилов и Тихомир Недев – съоснователи на Flyver, онлайн платформа за разработчици на приложения за дронове; Ева Паунова – един от най-младите членове на Европейския парламент, занимаваща се с ключови въпроси за ЕС като дигиталния дневен ред и трансатлантическите отношения; Саша Безуханова – основател на платформата MoveBG, която обединява експерти и активни граждани при формулирането на адекватни, балансирани и дългосрочни решения и политики за държавата и обществото.

Сред 100-те лидери на промяната в региона има хора, които използват съвременните технологии, за да прокарват нови пътеки в областта на културата, политиката, бизнеса, науката или социалните дейности. По-голямата част от тях са предприемачи (50%) или активисти и политици (32%).

„Този списък представя хората, които ще бъдат водачи на промяната в Централна и Източна Европа в близкото бъдеще”, каза Войчех Пршибилски от фондация Res Publica и инициатор на проекта.

Сред победителите тази година има хора, които не само инициират позитивна промяна, но също активно предлагат решения на специфични проблеми, като например създателите на уеб-платформа, свързваща хора на изкуството с потенциални клиенти; дизайнери на интерактивен робот за медицинска рехабилитация; организации, които преподават ИТ умения на деца или конструкторите на дрона AirDog, използван при екстремни спортове.

Тазгодишното издание на списъка също отличава видни политически фигури, като сред тях са Тоомас Хендрик Илвес, президент на Естония и един от архитектите на високоразвитата икономика на страната, която е синоним на иновация и електронни решения в икономическия, образователния и политическия сектор, както и президентът на Словакия – Андрей Киска, който е пламенен привърженик на културата на иновациите в целия регион.

Лидерите са избрани от организаторите на базата на публични номинации и предложения от официалните партньори в следните категории: бизнес, наука, медии и култура, общество и политика. Какво ги различава един от друг? „Тази година списъкът New Europe 100 показва, че в много ключови сектори, включително образование, здравеопазване, транспорт и земеделие, иноваторите от нашия регион използват последните технологични постижения, за да отговорят на специфични социални и бизнес проблеми”, поясни Агата Вацлавик-Вейман, директор „Публични политики” на Google за ЦИЕ.

„Разнообразието в списъка показва, че икономическите и социалните иновации в Централна и Източна Европа имат значителен потенциал за развитие, създавайки силни бизнес начинания, работни места и икономически растеж”, допълни тя.

Основната идея зад списъка New Europe 100 е необходимостта да се покаже признателност и да се изтъкнат авторите на креативни и иновативни идеи. Според организаторите много такива идеи се раждат в нашия регион, а техните автори често оперират в световен мащаб.

„Окуражаващо е да видим толкова много креативност в списъка за тази година. Вярваме, че изграждането на партньорства между тези творчески умове ще катализира иновациите извън региона на Вишеградската четворка”, добави Беата Яжевска, изпълнителен директор на International Visegrad Fund.

Проектът New Europe 100 цели да подкрепя иновациите в Централна и Източна Европа като отличава лидерите на позитивна промяна. Това е второто издание на проекта, организиран от Res Publica заедно с International Visegrad Fund, Google и Financial Times, в партньорство с множество значими институции в региона.

Седемте български представители в списъка са:

  • Анна-Мари Виламовска – секретар по здравеопазване и иновации на Президента на Република България
  • Антон Гавраилов, Тихомир Недев – основатели на Flyver
  • Ева Паунова – представител на България в Европейския парламент
  • Иван Кънев, Сергей Петров – основатели на Bee Smart Technologies
  • Коста Йорданов – съосновател и главен изпълнителен директор на Flipps
  • Пламен Русев – основател и председател на Global Summit Series
  • Саша Безуханова – основател на MoveBG

Пълният списък на 100-те лидери от региона, заедно с тези отличени в предишното издание на списъка, може да намерите на ne100.org.

Коментар