Седем български проекта са финалисти в New Europe 100

Целта на New Europe 100 е да изгради такава мрежа от иноватори в региона, която може да осигури взаимопомощ, а от там и развитие на идеите.

Те създават електронни галерии с архив, противопоставят се на изхвърлянето на храна, преоткриват класическото изкуство и разказват истории с помощта на новите технологии. Това са само част от финалистите в класацията New Europe 100.

New Europe 100 е мрежа от иноватори в Централна и Източна Европа, които всяка година се включват в тази класация, а тази вечер в София ще бъдат обявени и финалистите. Сред тях има 7 проекта и лидери от България, които представляват доста различни сектори.

Цани Събев, Любомир Янчев и Благовест Димитров са съоснователи на MClimat – система за енергоспестяване и управление на дома. Александър Найденов пък е създал PaperHive – онлайн хъб за споделено работно пространство в услуга на изследователи, които желаят да споделят ресурсите докато четата сложни текстове, а Роси Митова е основател на Farmhopping – платформа за търговия, свързваща производител с краен клиент.  

Ето и седемте български проекта на финалите на New Europe 100:

  • Tickey – Димитър Димитров
  • Roobar – Анита Класанова
  • MClimate – Цани Събев, Любомир Янчев, Благовест Димитров
  • Jamba – Йоана Колева, Ива Цолова, Антон Гаврилов
  • Farmhopping – Роси Митова
  • PaperHive – Александър Найденов
  • Diva Care – Невен Боянов

Целта на New Europe 100 е да изгради такава мрежа от иноватори в региона, която може да осигури взаимопомощ, а от там и развитие на идеите. Сто от най-иновативните личности и екипи, които са се включили в мрежата тази година, ще бъдат обявени в София. Паралелни събития, организирани от регионалните иноватори в мрежата на New Europe 100, ще се проведат в Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Тази година в много от случаите става въпрос за екипи, а не за индивидуални финалисти. Според организаторите, това е знак, че бъдещето и успехът на иновациите зависят от качеството и активното участие в мрежата за сътрудничество – просперитетът зависи от умението за взаимодействие с други хора.

„Това е четвъртото издание на класацията New Europe 100 – фокусът тази година е как „отборната игра“ при иновациите се превръща в устойчив двигател на растежа в дигиталната икономика. Всичко това е базирано на мрежа от контакти и регионално сътрудничество“, заяви Марта Послад, директор публични политики и връзки с правителствата за ЦИЕ в Google, която организира инициативата съвместно с Res Publica, Файненшъл Таймс, Фондация Вишеградски Фонд и др.

Коментар