Китай обяви война на мобилните месинджъри

Средствата за заобикаляне на интернет цензурата тревожат китайските власти

Средствата за заобикаляне на интернет цензурата тревожат китайските власти

Властите в Китай започнаха да изключват мобилни абонати, които ползват на своите устройства приложения за заобикаляне на интернет цензурата или чуждестранни месинджъри от рода на WhatsApp и Telegram, предаде Ню Йорк Таймс.

Драстичната мярка се въвежда броени дни след терористичните актове в Париж и по-конкретно – в автономния Синцзян-Уйгурски район на Китай. Засега няма съобщения от изключени потребители в други части на страната.

Според твърденията на абонат, пожелал анонимност, наскоро той е получил SMS съобщение от оператора, че по искане на полицията и съгласно действащото законодателство, номерът му ще бъде изключен от мрежата в рамките на два часа. Когато се обърнал за обяснение към полицията, оттам му съобщили, че изключват всички абонати, които ползват средства за връзка без идентификация на личността. Такива са виртуалните чатни мрежи (VPN), чрез които се заобикаля интернет цензурата в страната, известна като Великата китайска защитна стена.

Предприети са същите мерки и срещу потребителите на чуждестранни месинджъри, макар че те са привързани към телефона и позволяват да се изясни самоличността на абоната.

Китайското правителство отдавна е разтревожено от средствата за заобикаляне на интернет цензурата, каквито са VPN. Досега обаче властите не прибягваха до подобни крути мерки като изключване на абонати.

Коментар