Ubuntu ще има безпроблемна много-мониторна поддръжка

Потребителите на Ubuntu скоро ще получат безпроблемна много-мониторна поддръжка

Потребителите на Ubuntu скоро ще получат безпроблемна много-мониторна поддръжка

Един от сериозните проблеми за разработчиците на Ubuntu – много-мониторната поддръжка в десктоп среда Unity 8 – е на път да бъде разрешен.

Очаква се Mir да стане опция във версия Ubuntu 16.04 LTS и подразбираща се функция в Ubuntu 16.10. Необходимо е обаче не само Canonical (разработчика на Ubuntu), но също така Nvidia и AMD да осигурят поддръжка за Mir в своите драйвери.

Дисплей сървърът Mir е в процес на разработка отдавна, но все още не е подразбираща се възможност в Ubuntu. Canonical реши, че Mir все още се нуждае от много доработки, преди да стане характеристика по подразбиране, като един от проблемите за решаване е именно много-мониторната поддръжка.

В момента е проблематично правилното позициониране на екрана при свързване или разкачане на друг монитор към конфигурацията, поради липса на поддръжка от страна на Mir. Преди няколко години малко потребители се интересуваха от тази възможност, но сега ситуацията се промени и се чувства липсата на адекватно решевие.

Canonical разбира проблема и работи за осигуряване на необходимата поддръжка на много-мониторна конфигурация от Mir в десктоп средата на Ubuntu. Разработката е напреднала и се очаква скоро Mir да стане подразбираща се възможност в отворената десктоп платформа.

Коментари по темата: „Ubuntu ще има безпроблемна много-мониторна поддръжка”

добавете коментар...

  1. Маринов

    Думата “много-мониторна” не се пише по този начин, а СЛЯТО!!!.

Коментар