Чешки рутер обновява сам фърмуера си

Винаги когато се появи заплаха за сигурността, екипът на Turris ще предлага ъпдейти на фърмуера, които рутерът ще инсталира сам

Винаги когато се появи заплаха за сигурността, екипът на Turris ще предлага ъпдейти на фърмуера, които рутерът ще инсталира сам

Хардуерен производител от Чехия лансира иновативна концепция за домашен рутер, който обещава по-голяма сигурност за потребителите чрез самостоятелно инсталиране на обновленията на фърмуера – вградения в устройството софтуер, който управлява работата му.

Рутерът Turris Omnia, разработка на едноименната компания Turris, вече е привлякъл многократно повече средства от заложените като цел в платформата Indiegogo. Работата на устройството ще се програмира от специален фърмуер, който напълно автономно изтегля ъпдейтите от сървърите на производителя и ги инсталира в рутера.

Винаги когато се появи заплаха за сигурността, екипът на Turris ще предлага ъпдейти на фърмуера, които ще се доставят по модела „over-the-air”, който се използва и от компании като Google, Samsung и LG.

Turris Omnia вече е привлякъл многократно повече средства от заложените като цел в платформата Indiegogo

Turris Omnia вече е привлякъл многократно повече средства от заложените като цел в Indiegogo

Рутерният софтуер се базира на модифицирана версия на проекта OpenWrt – това е GNU/Linux дистрибуция, проектирана специално за работа на малки вградени системи от рода на IoT устройства с ограничени памет и сторидж ресурси.

Операционната система на рутера ще бъде с отворен код, както и системата за самостоятелни обновления, напълно в духа на идеологията Linux FOSS. Това означава, че затварянето на уязвимости ще става много по-бързо и няма да зависи от познанията на екипа на Turris.

В допълнение, рутерът ще се предлага със свое собствено мобилно приложение за отдалечено управление. Предвиждат се още API (приложен програмен интерфейс) за разширения и корпуси в множество цветове.

Коментар