Биометрична татуировка следи здравето ни

Татуировката Tech Tat се нанася с помощта на електропроводими бои, като на кожата се закрепя и микроконтролер с няколко чипа

Татуировката Tech Tats се нанася с помощта на електропроводими бои, като на кожата се закрепва и микроконтролер с няколко чипа (снимка: Chaotic Moon)

Американската компания Chaotic Moon разработва технология за нанасяне на биометрични татуировки, които могат да следят здравните параметри на хората.

Технологията Tech Tats представлява начин за нанасяне на временна татуировка с помощта на електропроводими бои. На кожата се закрепя и малък микроконтролер с няколко чипа.

Основната функция на подобна татуировка е да следи сърдечния ритъм, температурата на тялото и редица други параметри – всъщност тя изпълнява функции на фитнес тракер, данните от който се подават към смартфон през Bluetooth интерфейс.

Според разработчика, с нанасяне на татуировка веднъж годишно, човек може да наблюдава здравето си, без да губи време за профилактични прегледи в болница. За разлика от фитнес тракерите обаче, Tech Tats може да се постави на всяко част от тялото.

Биометричната татуировка може да се ползва не само в медицината, но и в други сфери. Така например, Tech Tats би могла да помогне на военните да определят дали войникът изпитва болка или стрес, както и да откриват токсини в организма.

Друго потенциално приложение на подобна татуировка е в системите за плащания. Tech Tats може да играе успешно ролята на биометричен NFC чип за безжични плащания.

Коментар