Вестител пусна хостинг услуга за IPTV

Алтернативният телеком Вестител обяви старта на новата си услуга IPTV Хостинг. Това е партньорски модел за разпространение на цифрова интерактивна телевизия по оптична мрежа до телевизионен приемник и няма аналог в България, посочиха от компанията.

Спектър Нет е първият партньор на Вестител в начинанието, като вече предлага на своите потребители в София интерактивна телевизия. Провеждат се тестове и с други оператори, които в близко бъдеще ще разпространяват в техните мрежи цифровата телевизия, уточниха от Вестител.

Крайните потребители на цифровата интерактивна телевизия ще могат да избират между разнообразни пакети от ТВ програми, библиотека от филми и музика Video on Demand (видео по поръчка), като всеки член от семейството ще има свой телевизионен профил.

Като следваща стъпка потребителите ще имат възможност да ползват услугите Personal Video Recorder (записване по заявка на потребителя на желано предаване и гледане в удобно време), Time-shifted TV (Pause TV – изместване във времето на част от предаване по заявка на потребителя) и HDTV. Цифровата платформа позволява да се правят и проучвания за рейтинг на предавания и телевизионни програми.

За да постигне по-добри цени, Вестител преговаря директно както с доставчиците на крайни устройства, така и с притежателите на права за съдържание. Самата платформа позволява голямо разнообразие на мултимедийни услуги, благодарение на използваната технология за разпространение по широколентова оптична мрежа.

Реализираната двупосочна връзка дава възможност на потребителя не само да получава ТВ програми, но и активно да участва в избора на това “кога” и “какво”  да гледа  чрез навигирането и достъпа до редица допълнителни функции.

„Преди официалния старт на услугата проведохме изследвания с фокус групи, за да проверим нагласите на потребителите към интерактивната телевизия и интереса за ползване на допълнителни услуги. Резултатите са изключително добри, което потвърди нашите очаквания и амбицията ни да се захванем с разработването на тази услуга”, заяви Александър Въгларов, изпълнителен директор на Вестител.

Коментар