Swatch Bellamy за плащания излиза през януари

Visa, Swatch, смарт часовник, пазаруване, Swatch Bellamy

Swatch Bellamy ще се ползва за безконтактни NFC плащания в търговски обекти по целия свят

Visa и Swatch създават ръчен часовник за разплащане по целия свят. Продажбите на Swatch Bellamy ще започнат в началото на 2016 г. Смарт часовникът ще може да се използва в търговски обекти, където се приемат безконтактни, NFC-базирани плащания с Visa.

Swatch Bellamy съчетава функционален дизайн с технология за разплащания на Visa. Появата на подобен часовник отразява тенденцията на нарастваща популярност на мобилните разплащания по целия свят.

Името на часовника идва от романа „Поглед назад 2000-1887”, написан през 1888 г. от американския писател Едуард Белами, който предвижда утопичен свят, където парите в брой са заменени с кредитни и дебитни карти. От друга страна, „Бел Ами” означава още „добър приятел” на френски език.

Безконтактната NFC технология използва високочестотни радиовълни, за да позволи комуникация между електронни устройства на къси разстояния, обикновено по-малко от 10 см. Новите часовници Swatch Bellamy имат вграден NFC чип, скрит под циферблата.

Подобно на предплатена банкова карта, Swatch Bellamy позволява на клиентите да плащат за стоки, използвайки безконтактните POS терминали на търговците. Разплащанията с часовника не изразходват заряда на батерията на самия часовник, което означава, че животът на батерията ще бъде както при стандартните часовници Swatch.

Смарт часовникът Swatch Bellamy се очаква първоначално на пазарите в САЩ, Швейцария и Бразилия. Моделът бе представен за първи път в Китай през октомври. Цената на часовника не се съобщава.

Коментар