Linutop XS – мини компютър на база отворен софтуер

Linutop XS тежи едва 90 грама и може да се монтира удобно на гърба на монитора

Linutop XS тежи едва 90 грама и може да се монтира удобно на гърба на монитора

Мини компютър с дънна платка Raspberry Pi 2 се предлага на пазара под името Linutop XS. Моделът работи с отворен софтуер и е достъпен за покупки на цена от 190 евро.

Linutop XS разчита на процесор с четири ядра ARM Cortex-A7, работещи на тактова честота 900 MHz. За графиката отговаря интегриран контролер Broadcom VideoCore IV, а оперативната памет е 1 GB.

Мини-компютърът е поместен в кутия с алуминиев корпус с размери 90х60х20 мм. Предвидени са четири порта USB 2.0, мрежов контролер 10/100 Ethernet, изход HDMI за свързване на външен дисплей, стандартен 3,5-мм аудиоизход и порт Micro-USB за захранване.

Linutop XS има четири порта USB 2.0, мрежов контролер 10/100 Ethernet, изход HDMI, 3,5-мм аудиоизход и порт Micro-USB за захранване

Linutop XS има четири порта USB 2.0, мрежов контролер 10/100 Ethernet, изход HDMI, 3,5-мм аудиоизход и порт Micro-USB за захранване

Linutop XS консумира не повече от 4 вата, по данни от производителя. Устройството тежи едва 90 грама и може да се монтира удобно на гърба на монитора.

Мини-компютърът работи под управление на операционна система Linutop OS, създадена на основата на платформа Raspbian. Софтуерното обезпечаване включва също офис пакет LibreOffice, медиен плейър VLC Media Player и инструмент за преглеждане на PDF файлове.

Коментари по темата: „Linutop XS – мини компютър на база отворен софтуер”

добавете коментар...

  1. Dragon

    Raspberry Pi Zero беше пуснато преди няколко дена на цена 5 $. То освен че е по-малко по габарити, е и по-мощно от Raspberry Pi 2, само дето няма LAN.

  2. :)

    Някой е решил да избие непросветената риба с това тенеке, като сложи надценка от около 300%.
    Платката е 35, а подобни кутии, даже и по-хубави са около 10-15 евра. Освен линукса да е станал по-скъп от уиндоус 🙂

  3. Anonymous

    Във Фарнел RASPBERRY PI MODEL B+ за единична бройка е €24,82.

  4. Saevar

    аз невиждам разлика от това и распбери пай освен че цената на распберито е 80 евра (поне в скандинавия) а това си е мамата на 190 ….

  5. Пламен

    Симпатичен и хубав е в тази алуминиева кутия но , 190 евро ми се виждат твърде много.

Коментар