Всеки втори РС в щатските училища е хромбук

53% от компютрите в училищата на САЩ работят под управление на Android

51% от компютрите в училищата на САЩ работят под управление на Chrome OS

Над половината от персоналните компютри в училищата в САЩ са хромбуци, твърди проучване на Futuresource Consulting. За сравнение, през 2012 г. делът на хромбуците не превишаваше 1%.

Данните са изненадващи дори за самите анализатори. Ако се разгледа периода на обучение K-12 – от детската градина до завършване на средно училище, делът на хромбуците и устройствата с Android в учебните заведения възлиза на 53%.

Тази година образователният сектор се е сдобил с нови 4,4 млн. хромбука от общо 8,9 млн. РС. На практика хромбуците (мобилни компютри под управление на Chrome OS) са завладели половината от училищните РС в САЩ.

Присъствието на Apple и Microsoft на този пазар значително е намаляло – от 52% през 2012 г. до 24% през 2015 и от 43% до 24% съответно.

Ситуацията на световния пазар е доста по-различна. Microsoft все още е господар в сектора на образованието с дял от 58%, докато Chrome OS на Google има само 3% и не отчита прогрес през последната година.

Анализаторите очакват през следващата година в сектора на образованието да си проправят компютрите от типа трансформъри и хибриди – устройства, които могат да се ползват и като ноутбуци, и като таблети.

Коментари по темата: „Всеки втори РС в щатските училища е хромбук”

добавете коментар...

  1. aaa

    И двамата сте пълен шах мат!

  2. :o)

    Еми Станиславе, хората са казАли в училище.
    То в училище като ги ползват само за да си пуснат FireFox-а и да почнат да сърфират…

  3. Станислав

    За какво може да се използва това нещо освен за гледане на клипчета и няколко услуги на гугъл?

Коментар