Seagatе е готов с първия си 10TB твърд диск

10-терабайтов HDD от Seagate ще излезе скоро на пазара

10-терабайтов HDD от Seagate ще излезе скоро на пазара, за да конкурира подобно устройство на Western Digital

Seagate планира да пусне през първото тримесечие на 2016 г. твърд диск с капацитет 10 терабайта, в отговор на подобно устройство, което вече предложи конкурентът Western Digital.

Предполага се, че новият HDD ще бъде запълнен с хелий, тъй като това е единственият начин към момента за увеличаване на капацитета на твърдите дискове, отбелязва DigiTimes.com.

Плътността на хелия е седем пъти по-малка от тази на въздуха, а това означава, че значително се понижава силата на движещия се поток, която въздейства на плочите и четящите глави, т.е. магнитните плочи могат да се разполагат по-близо една до друга, както и пътечките с данни на тях.

Ниската плътност на хелия също така означава по-малко съпротивление върху въртящите се плочи, което води до намаляване на консумацията на енергия от механичните части на твърдия диск.

Благодарение на по-ниското съпротивление и по-голямата топлопроводимост на хелия, твърдият диск се нагрява по-слабо и шуми по-малко. Все още няма информация за цената и точно кога ще излезе 10-терабайтовият HDD на Seagate.

Коментар