Европа обвини Qualcomm в злоупотреба с положение

Qualcomm е застрашена от солидна глоба в Европа, след като по-рано беше санкционирана в Китай

Qualcomm е застрашена от солидна глоба в Европа, след като по-рано беше санкционирана в Китай

Европейските антимонополни органи съзряха в действията на Qualcomm опит за неправомерно възползване от позициите й на пазара за мобилни чипове с цел отслабване на конкурентите. Компанията е застрашена от сериозна глоба, предаде Ройтерс.

На 8 декември Европейската комисия изпрати на Qaulcomm две известия за претенции, свързани с възможни нарушения на антимонополното законодателство. В едното от тях се казва, че компанията може да е плащала на голям клиент, чието име не се посочва, за ексклузивно използване на процесори Qualcomm в неговите устройства.

Освен това Qualcomm е заподозряна в продажба на чипсети на цени под себестойността с цел изтласкване на конкуренти от пазара. Компанията има няколко месеца, за да отговори на обвиненията.

Според главния адвокат на Qualcomm Дон Розенберг, компанията е готова да докаже, че конкуренцията на пазара на чипове за безжични връзки остава силна и динамична и, че практиката за водене на бизнес на Qualcomm винаги е отговаряла на европейските закони за конкуренцията.

По-рано Qualcomm беше глобена в Китай със сума от 1 млрд. долара, поради дискриминиране на останалите производители на чипове.

Коментар