Mozilla приключи с проекта Firefox OS

Firefox OS се появи преди две години и половина с цел да наложи на пазара достъпни като цена смартфони, но усилията на Mozilla и нейните партньори не се увенчаха с успех

Firefox OS се появи преди две години и половина с цел да наложи на пазара достъпни като цена смартфони, но усилията на Mozilla и нейните партньори не се увенчаха с успех

Ръководството на Mozilla потвърди, че спира разработката на мобилната операционна система Firefox OS. Това означава също така край на производството и продажбите на смартфони на база Firefox OS, предаде TechCrunch.com.

Решението, обявено на конференция за разработчици, вероятно е неочаквано за крайните потребители. Опитите за конкуренция на Android, iOS и Windows Phone изглеждат трудно изпълнима задача, което разбраха също играчи като BlackBerry, Samsung и HP.

Firefox OS се появи преди две години и половина с цел да наложи на пазара достъпни като цена смартфони със собствена операционна система. Но усилията на Mozilla и нейните партньори не се увенчаха с успех.

Продажбите на устройства с Firefox OS не достигнаха обеми, които могат да се сравняват с бюджетните Android смартфони. Mozilla признава, че не е успяла да предложи на клиентите еднозначно по-добра алтернатива на Andoid.

Firefox OS е ориентирана за работа в уеб среда, при което отпада необходимостта от инсталиране на софтуер на самия смартфон. Вместо това потребителите използват уеб-приложения и услуги.

Все пак от Mozilla подчертават, че Firefox OS е демонстрирала гъвкавостта на уеб стандарта, възможностите за мащабиране на системата и нейната лесна адаптация към смартфони от най-ниската ценова категория, както и използването на платформата като обвивка за HD телевизори.

Коментари по темата: „Mozilla приключи с проекта Firefox OS”

добавете коментар...

  1. Ван

    СЕГА ЧЕКАМЕ да видим какво ще стане с Ubuntu Touch OS и Tizen OS.

  2. Ivan

    Ами сега?

Коментар