CYOD е по-успешна от BYOD в малкия и среден бизнес

Бързият темп на технологични иновации и съпътстващите ги платформи пораждат ново разбиране за понятия като работно място, служебно устройство, мобилност, сигурност и възможност за контрол на информацията.

Вече говорим за ориентиран около приложенията свят, където информацията е достъпна навсякъде, като същевременно се подобряват процесите и събирането на данни. Предизвикателството пред компаниите е конфликтът между свободата и неприкосновеността на личния живот на служителите, от една страна, и производителността, от друга, както и необходимостта ИТ персоналът да наложи сигурна, проста и надеждна среда.

Възможността за технологичен избор от страна на служителите по отношение на това какви устройства да използват се превръща постепенно в част от цялостната стратегия на компаниите. И макар че оптимизацията и личната удовлетвореност в работната среда са важни, малките и средни предприятия са изправени пред необходимостта да се намери баланс между производителност и сигурност, според анализ на Toshiba.

По време на по-ранните етапи от навлизането на тези нови тенденции и инициативи за обезпеченост с мобилни работни устройства, повечето програми бяха фокусирани върху употребата на собствено устройство (BYOD). Въпреки това, докато този модел беше по-силно застъпен по отношение на смартфони и таблети, благодарение на популярността на тези платформи сред употребяващите ги, той бележи сравнително ниски темпове на проникване при по-традиционните системи, като например лаптопи.

Когато сигурността на информацията е на първо място, някои компании избират хибридната стратегия CYOD (Choose Your Own Device). Според Данко Иванов, мениджър на Toshiba Europe за България, „докато BYOD отчита успех в сферата на таблетите и смартфоните, не забелязваме широкото му приемане, когато става въпрос за по-традиционни офис устройства като лаптопи”.

По неговите думи, в действителност именно CYOD стратегията за избор на собствено служебно устройство бележи по-голям успех при малките и средни предприятия. Основната причина за това е, че служителите имат възможност да избират от селекция от предварително одобрени устройства, но едновременно с това компаниите могат да минимизират риска и да бъдат сигурни, че служителите могат да оперират безопасно и сигурно в рамките на ИТ инфраструктурата на бизнеса.

В момента има достатъчно възможности за приемане на модела CYOD в комбинация с удовлетворяване на нуждите на всеки служител. Например, служителите с търговска насоченост, които са постоянно в движение, ще изискват устройство, което се фокусира върху мобилността, докато административните служители ще търсят производителност и по-мощни решения.

Развиващата се икономика на приложения работи в насока подкрепа на CYOD стратегията, тъй като бизнесът може да е сигурен, че служителите ще имат достъп до регулирани и одобрени приложения, които подобряват продуктивността като цяло. CYOD има потенциал да предложи на компаниите едновременно оптимална комбинация от гъвкавост и продуктивност в рамките на сигурна работна рамка, заключава анализът.

Коментар