Адуер инсталира нежелани приложения на OS X машини

Adware.Mac.Tuguu.1 е способна да задръсти компютъра с ненужни или рекламни приложения

Adware.Mac.Tuguu.1 е способна да задръсти компютъра с ненужни или рекламни приложения (източник: Dr.Web)

Нов зловреден софтуер се прицелва в епълските компютри под управление на iOS и инсталира на тях нежелани приложения, алармира компанията за сигурност Dr.Web.

Adware.Mac.Tuguu.1 се разпространява във вид на безплатна програма за OS X. При стартиране, тя прочита конфигурационния файл, разположен в нейната папка, и определя адреса на управляващия сървър.

След това, с помощта на кодирана заявка, вирусът се обръща към командния център за списък с допълнителни програми, които се предлагат за инсталиране на потребителя. Отговорът от сървъра също идва в кодиран вид и съдържа няколко полета, които определят кои допълнителни програми могат да бъдат инсталирани на похитения компютър.

Преди да инсталира програмите, Adware.Mac.Tuguu.1 проверява дали са съвместими една с друга. Възможни са няколкостотин варианта на инсталации на различни приложения – както безполезни, така и вредоносни.

В диалоговия прозорец на Adware.Mac.Tuguu.1 е предвиден режим Custom Installation, при избора на който потребителят получава възможност да се откаже от всички допълнителни приложения. Поради това програмата не може да бъде отнесена формално към троянците.

Все пак това е един типичен рекламен инсталатор, който е способен да задръсти компютъра с ненужни програми, отбелязва Dr.Web в доклада си относно новата заплаха.

Коментар