НАСА се отказва от МКС, ще покорява Луната

НАСА обяви тази седмица, че не планира в бъдеще да участва в проекта Международна космическа станция (МКС). Агенцията вече работи самостоятелно по създаване на приемник на МКС.

Освен това НАСА не възнамерява да финансира сегашната МКС след 2024 г., тъй като главната й цел е да изведе астронавти на орбита около Луната, съобщи engadget.com.

Излизането на НАСА от програмата МКС ще стане толкова бързо, колкото е възможно, тъй като агенцията не може да финансира два проекта едновременно. Япония пък ще удължи участието си в програмата до 2024 г., стана ясно от скорошно заседание на правителството на страната.

Предполага се, че в сегмента на нискоорбиталните космически мисии ще се наместят частни компании, които сега доставят товари на МКС. НАСА не може да им помогне или да ги накара да построят МКС 2.0, но предлага на тези компании да започнат изследвания на микрогравитацията – направление, което отнема най-много ресурси на МКС.

НАСА се опитва също така да убеди правителството на САЩ да даде данъчни преференции на компании, които се съгласят да тестват материали или продукти в условия на безтегловност.

Коментар