AMD обяви значими подобрения в графиката

Технологията HDR поставя висока летва за общото качество на изображението

Технологията HDR поставя висока летва за общото качество на изображението

Няколко важни подобрения на технологиите за визуализация ще се случат през следващата година, обяви на конференция графичното подразделение на AMD – Radeon Technology Group.

Така например, предстои еволюция на технологията AMD FreeSync. В началото на 2016 г. AMD ще представи поддръжка на FreeSync по HDMI интерфейс, с което ще осигури достъпен за всички гейминг с плавни изображения без накъсване и забавяне.

FreeSync по HDMI ще обезпечат всички AMD APU и GPU, които вече поддържат FreeSync през DisplayPort. Същевременно, AMD работи със своите партньори като LG, Samsung и Acer за доставка на дисплеи, съвместими с FreeSync по HDMI.

Новото развитие на технологията обещава ценово по-достъпни монитори, 70% от които не разполагат с DisplayPort конектор, както и външни монитори за ноутбуци с HDMI порт, които да се свързват към FreeSync-ready Radeon графични решения.

AMD също така представи първия ноутбук с валидиран AMD FreeSync панел – Lenovo Y700, който е достъпен (засега) само през Best Buy USA на цени от $899 (крайно-клиентски цени за САЩ). Lenovo Y700 разполага с AMD FX-8800P Carrizo APU и Radeon R9 M380 графика, с възможност директно да работи с LCD дисплей с динамично опресняване в обхвата 40-60Hz.

AMD и партньори досега са обявили или започнали да доставят 40 модела монитори с интерфейси DisplayPort и HDMI, с което сериозно подкрепят новата технология за динамично опресняване на дисплеите AMD FreeSync.

Друго очаквано развитие е в посока HDR (High Dynamic Range) съвместимост. В отговор на нарасналото търсене на монитори с по-високо качество на картината, се развива технологията HDR, която поставя висока летва за общото качество на изображението.

HDR панелите се характеризират с яркост 600-1200 cd/m2 , като индустрията си е поставила за цел постигането на 2000 cd/m2, а контрастът е със съотношение близко до чувствителността към контраст на човешкото око (SMPTE 2084). Тези панели отговарят на препоръката за качество Rec.2020 (ITU-R Recommendation BT.2020 за UHDTV) по отношение на цветовете – възпроизвеждат над 1 милиард цветове с 10-битова дълбочина на цвета.

HDR дисплеите могат да се проектират с изключителната дълбочина на черния цвят на OLED или с живата, ярка картина на LCD. И двете технологии са подходящи за игри. Вече има селекция от телевизори, които ще бъдат на пазара през втората половина на 2016 г. Те ще предложат безпрецедентна точност, наситеност и яркост на цветовете и дълбочина на черното, накратко – ще бъдат много близо до изобразяване на реалния свят, обявиха от AMD.

Съществуващите Radeon R9 300 серия GPU ще бъдат съвместими с HDR дисплеите през 2016 г. за игри, докато GPU поколение 2016 г. ще разширят поддръжката си за игри и филми. RTG вече работи с водещите производители на игри, за да направи възможно извеждането на HDR изображение от игрите на 2016 г.

Коментар