IDC очаква 10% спад при Windows смартфоните

Спадът в продажбите на Windows смартфони не е заслуга на конкурентите, а по вина на самата Microsoft, смятат анализатори

Спадът в продажбите на Windows смартфони не е заслуга на конкурентите, а по вина на самата Microsoft, смятат анализатори

Въпреки големите надежди на Microsoft за мобилната платформа Windows 10 Mobile, тази година ще остане разочароваща за компанията. IDC прогнозира, че продажбите на Windows смартфони ще намалеят с 10,4% до 31,3 млн. броя, спрямо миналата година, когато бяха 34,9 млн.

В резултат на слабите продажби, делът на Windows в сегмента на смартфоните няма да превиши 2,2%. На пазара ще продължи да доминира, както и досега, Android с дял от 81,2%, следвана от iOS с 15,8%.

Спадът в продажбите на Windows смартфони не е „заслуга” на конкурентите, а по-скоро е по вина на самата Microsoft, която даде приоритет на Windows 10 за компютри и таблети, за сметка на мобилната версия.

Освен това компанията не успя да привлече към лагера на Windows големи производители на смартфони, които останаха привързани към Android, сочи анализът на IDC.

Въпреки че в бъдеще компании като LG, Samsung и HTC вероятно ще предложат смартфони с Windows 10 Mobile, те няма да окажат съществено влияние на пазара като цяло. Microsoft може да разчита на не повече от 2,3% дял към 2019 г., което в брой означава 43,6 млн. устройства, сочи прогнозата на IDC.

Коментар