Microsoft с ново лицензиране за сървърните ОС

Microsoft съобщи, че преминава към нова схема на лицензиране на сървърните си операционни системи. Започвайки с Windows Server 2016, заплащането за лицензи ще става на базата на броя на физическите процесорни ядра.

В момента клиентите на Microsoft плащат за Windows Server 2012 в зависимост от броя на процесорите в машината, на която ползват софтуера. Но дори в сървъра да се използва само един процесор, клиентите трябва да купят минималния пакет от два лиценза.

При новата схема, един лиценз е за две физически ядра и ще струва 8 пъти по-малко от лиценз за Windows Server 2012 за машина с два процесора. Но сървърният софтуер ще може да се инсталира само на тези системи, които съдържат най-малко 16 изчислителни ядра и процесори с минимум 8 ядра.

Според публикация в Neowin.com, от гледна точка на цената, новата схема на лицензиране няма да бъде по-скъпа за притежателите на слаби сървъри, но при високопроизводителни машини с два до четири 10-ядрени процесора разходите могат да нараснат с 25%, в сравнение с покупката на лиценз на базата на брой процесори.

Windows Server 2016 ще излезе през третото тримесечие на следващата година, като официалните цени на новата сървърна платформа ще станат известни малко преди това. Във всички случаи, ако клиентите не си направят точна сметка за броя на ядрата и лицензите, техните разходи ще нараснат, смятат анализатори.

Коментари по темата: „Microsoft с ново лицензиране за сървърните ОС”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    А имаше времена, когато човек можеше да КУПИ софтуера си…

Коментар