Facebook заменя Flash видеото с HTML5

HTML5 съответства много по-добре на изискванията на Facebook от гледна точка на оптимизация и сигурност

HTML5 съответства много по-добре на изискванията на Facebook от гледна точка на оптимизация и сигурност

Все повече интернет портали се отказват от технологията Adobe Flash в полза на алтернативни решения като HTML5. По-рано тази година това направи YouTube, а сега и Facebook предприема подобен ход.

Отсега нататък всички видео клипове в социалната мрежа ще се възпроизвеждат с помощта на HTML5 независимо от използвания браузър.

HTML5 съответства много по-добре на изискванията на сайта от гледна точка на оптимизация и сигурност, в сравнение с Flash, който често съдържа уязвимости, използвани от хакерите.

И до този момент HTML5 плейър присъстваше във Facebook, но възпроизвеждането на видео чрез него по подразбиране беше достъпно само в последните версии на някои браузъри.

Пречка за пълномащабен преход към HTML5 се явяваше увеличеното време за зареждане на страниците, но сега този преблем е отстранен, уверяват от социалната мрежа.

Все пак Facebook не планира напълно да изостави Flash, тъй като на тази технология продължават да работят много популярни сред потребителите игри.

В началото на декември Mozilla прекрати поддръжката на Flash в своя браузър Firefox, а по-късно самата Adobe (разработчик на Flash) обяви, че преименува приложението Flash Professional в Animate CC, поставяйки акцента именно върху HTML5.

Коментар