Android остава без Java в новите версии

Предстоящото съдебно решение в спора между Oracle и Google ще има историческо значение за софтуерната индустрия

Предстоящото съдебно решение в спора между Oracle и Google ще има историческо значение за софтуерната индустрия

Google ще се откаже от използване на библиотеките Java в следващите версии на Android и ще премине напълно  към свободния проект OpenJDK, разкриват от компанията пред VentureBeat.com.

Предполага се, че подобен ход ще зарадва разработчиците, тъй като ще опрости кода на приложенията за Android. Но не това е единственият мотив на Google да изостави Java. По-дълбоката причина се корени в съдебните спорове на Google със софтуерната корпорация Oracle относно правата върху Java.

Езикът Java се използва за писане на кода на приложенията за Android. След това този код се изпълнява на виртуална машина Dalvik или на по-производителната ART, започвайки от Android 5.0 Lollipop. За да пускат Java приложения, операционните системи се нуждаят от съответните библиотеки.

Досега Google исползваше библиотеки Java, взети от проекта Harmony, основан от Apache Software Foundation през 2005 г. като алтернативна, свободна реализация на Java. Работата по този проект обаче беше прекратена през 2011 г. след като общността не можа да се договори със Sun Microsystems за безплатно предоставяне на компонентите за съвместимост на Harmony с Java.

Когато Oracle погълна Sun Microsystems – разработчик и собственик на авторските права за Java, компанията незабавно подаде иск срещу Google, като я обвини в незаконно използване на патентовани компоненти в тази платформа. Oracle настоя за компенсация от 1 млрд. долара, но впоследствие сумата беше намалена многократно.

Google, от своя страна, счита, че претенциите на Oracle са несъстоятелни. Езикът Java е отворен още от Sun Microsystems и Google твърди, че фрагментите, които използва, не се покриват от патентите на Oracle, а подлежат на свободно разпространение. Android също се явява отворена платформа и според юристите на Google, компанията напълно спазва законодателството.

През 2012 г. съдът взе страната на Google, но две години по-късно решението в ползва на интернет компанията беше частично отменено. Преди няколко месеца, през юни 2015 г., Върховният съд на САЩ насочи делото към по-ниска инстанция.

Ако бъде взето окончателно решение в полза на Oracle, Google ще трябва да плати компенсация, която отчита всички продадени Android устройства в света. Според анализаторите, решението ще има историческо значение за софтуерната индустрия.

Коментари по темата: „Android остава без Java в новите версии”

добавете коментар...

  1. user

    Ignoble, не знам какво имаш предвид като нови технологии, но Джава е от новите езици сред най-използвани в света, а също е и най-изучаваният. Относно Флаш ами най-големите се отказаха от него като Апъл ги наговориха. Съгласен съм за бъдещето на отворените стандарти натам върви, но защо мислиш че Джава не е от тях. не съм на мнение че е вече за изхвърляне, има голям пазар и търсене.

  2. Ignoble

    До юзера с малкото u

    Не си прав, да има големи тиранозавърски гига и мега компании, които са консервативни и не са гъвкави към новите технологии.

    Милионите бройки на java програмистите е относително едни си отиват (умствено увредените, които не умеят и не могат нищо без JAVA) – то други ще идват с нови технологии. Освен това днес вече е немислимо програмист да работи само с един или два езика за програмиране.

    Така че не е голям проблем изхвърлянето на JAVA както се случва вече с Adobe Flash и с
    NPAPI – правят го въпреки супер многото направени приложения и сайтове, които няма да могат да работят вече.

    Нека просто да си го кажем и да си признаем JAVA вече е за изхвърляне – бъдещето е на отворените стандарти и технологии.

    След време ще си спомняме и ще се забавляваме с джава истории. Ще остане JAVA, но ще бъде като Паскал или Фортран.

  3. user

    те гугъл не ползват Джава само за андроид ами и за други неща напр пощата им. За да загине трябва компании като Оракъл IBM и др да зарежат не само езика Джава, но и технологиите свързани с цялата платформа което няма как да стане заради няколко причини 1.има развитие 2. има милиони джава програмисти по света 3. почти без конкуренция при много големи проекти, с изключение на С# и С++.

  4. User

    Най-доброто решение е да НЕ ползуват никаква JAVA и производните на JAVA.

    Има и други достатъчно развити програмни езици и технологии и с поддръжка на cross-platform (уникалния фиийчърр рекламиран за Java).

    JAVA трябва да умре както върви надолу Adobe Flash до пълното му изхвърляне.

  5. Програмист

    редно е да се пренапише тая боза а не да се ползва готов бъгав код

  6. бай-бай програмист

    Какво се пените тука бре? Гугъл отдавна имат собствен език за програмиране (golang.org). В Андроид освен java се използва и Linux ядро, като операционна система. Освен това имат и още една ОС – CromeOS базирана на Linux. И за нея ли ще започнете да спорите, що не са си я пренаписали, ами ползвали отворения код на Линус Торвалдс?

  7. бай програмист

    Aй сектир бе драги зрители, Google какво не могат да си разработят собствен език за програмиране ли, смешници.Да пренапишат Androida на една нова перспективна платформа и толкоз.Кво се моткат толкова с тая Java, да не би да е незаменима.Тука все пак става въпрос за бизнес за милиони.:) Много милиони 🙂

  8. user

    Ами защо не си ползват собствените неща Го и Дарт, само където ги рекламираха че са мега бързи. Ето както Апъл си сложиха своите ОбективенСи и Суифт, а Микрософт – Делфи и СиШарп. БлякБери няма какво да ги коментирам.

  9. мхм

    Най-добре да изградят изоснови андроид като въобще премахнат тъпата ултра бавна и тежка java!

Коментар