Носимата електроника е силно уязвима

Прихващайки данните от жироскопа и акселерометъра, хакерите могат да извлекат ценна информация за притежателя на устройството

Прихващайки данните от жироскопа и акселерометъра на носимото устройство, хакерите могат да извлекат ценна информация за неговия притежател

С масовото навлизане на носимата електроника, в частност – на устройства като фитнес тракери и смарт часовници, нарастват и рисковете от кражба на персонални данни.

Наличието на разнообразни датчици и пряката синхронизация на носимите устройства със смартфоните са предпоставки за кражба на лични данни и друга информация от страна на хакерите, които прилагат все по-усъвършенствани методи за тази цел.

Неотдавна учени от Илинойския университет демонстрираха технология за получаване на данни за движението на човек, който носи устройство с жироскоп и акселерометър, и за това кои бутони и в каква последователност е натискал.

Подобен експеримент, за който съобщава ubergizmo.com, проведоха наскоро изследователи от ИТ университета в Копенхаген. Те разкриха възможност за кражба на ПИН кодове за банкови карти от притежателите на фитнес тракери и смарт часовници.

Учените наричат своя метод „дълбок шпионаж”. На хакера е необходим достъп само до жироскопа и акселерометъра, за да прихване данни, които след това може да обработи и да извлече ценната информация.

Въпреки сравнително големия брой грешки при прихващане на данни, впоследствие точността може да се подобри с помощта на специализиран софтуер. Според учените, защитата на предаваните от сензорите данни трябва да стане приоритет за производителите на носима електроника.

Коментар