VR устройство помага за спасяване на бебе

Устройствата за виртуална реалност могат да променят принципите при извършване на медицински операции

Устройствата за виртуална реалност могат да променят принципите при извършване на медицински операции

Технологията за виртуална реалност демонстрира своя огромен потенциал в медицината. Устройство Google Cardboard помогна за спасяване на живота на 4-месечно бебе.

Тиган Лексен се ражда с много рядко срещана патология, без едната половина на белия дроб и само с половин сърце. Лекарите дават неблагоприятна прогноза за живота на детето. Но д-р Берке от болницата Nicklaus Children в Маями предприема операция за възстановяване на част от функциите на организма. Медицинският екип използва едно от най-популярните и опростени VR устройства към момента – Google Cardboard.

Специалистът по лъчева диагностика Хуан Карлос Мунис провежда изследване с компютърен томограф на органите на гръдната клетка на детето, създавайки серия от 2D сканирани изображения, на които се вижда детайлно структурата на сърцето, позицията му спрямо предната стена на гръдния кош и гръдната кост, както и ходът на големите съдове.

След това лекарите обработили изображенията с помощта на услугата Sketchfab и получили интерактивен 3D модел, с който могли да взаимодействат, както и да изучават атипичната структура на сърцето, за да разберат по-добре каква корекция да направят, пише engadget.com.

Медицинският екип записал 3D модела на смартфон, поставен в Google Cradboard, и използвал VR устройството по време на операцията за постоянен контрол на действията си. Целта била преди всичко да се избере най-безопасният път за достъп до органите в гръдната клетка, тъй като заради аномалията, сърцето е могло да бъде разположено по различен от нормалния начин.

За щастие, най-важният орган на детето се оказал с нормално разположение и хирурзите оперирали чрез класически достъп през центъра на гръдната клетка. С помощта Cardboard д-р Берке изследвал структурата на сърцето, за да определи по какъв начин да се формират новите камери и какви промени да се внесат за благополучен изход от операцията.

Този случай може да се окаже ключов за приложението на VR технологиите в медицината. Още през следващата година на пазара ще излязат няколко усъвършенствани шлемове за виртуална реалност, които имат потенциал да променят принципите за извършване на медицински операции, например чрез дистанционно управление на роботи-хирурзи.

Коментар