ЦЕРБ ремонтира една от най-големите ТЕЦ в Турция

Балансирането на ротора на турбогенератор в собствени лагери се прави без да се демонтира машината

Балансирането на ротора на турбогенератор в собствени лагери се прави без да се демонтира машината

„Централна енергоремонтна база” ЕАД (ЦЕРБ) ремонтира една от най-големите топлоелектрически централи в Турция – ТЕЦ „Сома”. Това е първи проект на българското предприятие в южната ни съседка.

Проектът е за динамично балансиране в собствени лагери на ротор на турбогенератор с мощност 165 MW, произведен от Skoda Чехия преди около 40 години. Това е първото балансиране, откакто е монтирана машината. Проектът е изпълнен на място в гр. Сома от екип от експерти на ЦЕРБ.

Балансирането в собствени лагери е дейност, която изисква специфични познания и затова малко фирми от сферата на енергийните ремонти на Балканите я извършват. За разлика от балансирането на мобилен стенд, което е по-разпространено като практика, балансирането в собствени лагери се прави без да се демонтира машината. Това спестява време и пари.

Вибрациите се измерват със сензори, които се поставят на работещата на механичен ход машина, след това се прави анализ на данните и се определя къде и по какъв начин трябва да се поставят тежести, за да се постигне търсения баланс.

Проектът е част от по-мащабно реновиране на турския ТЕЦ, което се извършва от английска компания. Държавната ТЕЦ „Сома” беше приватизирана през януари 2015 г. и сега е собственост на турската фирма Konya Seker. Мощността на централата е над 1000 MW, която я прави една от най-големите топлоелектрически централи в Турция.

Наскоро българското предприятие завърши проект за балансиране на турбинен ротор с мобилен стенд във втората най-голяма топлоелектрическа централа в Сърбия – ТЕЦ Костолац, собственост на държавната сръбска електрическа компания EPS (Електропривреда Сърбийе).

Коментари по темата: „ЦЕРБ ремонтира една от най-големите ТЕЦ в Турция”

добавете коментар...

  1. tanas

    Преди време носихме в ЦЕРБ та ни навариха с центробежно заварявне шийката на винта на винтов компресор да пробваме дали могат да се ремонтират само лагерите и стана. Имат много добри специалисти и дано си ги запазят.

Коментар