Рекорден спад от 10% на РС пазара през 2015

Продажбите слязоха до нивото от кризисната 2009 година

През миналата година в света са продадени около 315 млн. персонални компютъра

Кризата на световния пазар за персонални компютри се задълбочава, сочат нови данни на анализаторите от Gartner и IDC. Доставките през миналата година са намалели с рекордните 10%.

Gartner съобщава, че през четвъртото тримесечие на 2015 г. обемът на продажбите на РС е намалял със 7%, в сравнение със същия период на миналата година. Това е седмо поред тримесечие със спад на пазара. Данните на IDC сочат намаление на продажбите с 6%.

И двете анализаторски компании оценяват на 10% спада на компютърния пазар през 2015 година. Продадени са около 314–316 млн. РС и ноутбуци, което съответства на нивото от кризисната 2009 г. Досега пазарът не е падал с повече от 4%.

IDC прогнозира, че през настоящата година световните доставки на компютри ще намалеят с 4%. Производителите се сблъскват с проблеми в развитите страни, където много хора се отказват да купуват големи десктоп машини, отбелязва Gartner.

Същевременно, на развиващите се пазари основно интернет устройство става смартфонът, а основно изчислително средство – таблетът, се твръди още в анализа на Gartner.

Най-голям производител на персонални компютри продължава да бъде Lenovo, следван от HP. Делът на китайската компания възлиза на 19% през четвъртото тримесечие, спрямо 17% година по-рано.

Коментар