Google изгражда виртуална вселена

Google съобщи, че работи по приложение за MySpace, което ще направи възможно интеграцията на популярната мрежа с Lively – 3D социалната онлайн арена на търсачката.
Амбициите за Lively са големи – това не трябва да бъде поредната социална мрежа.
Lively ще е част от живота, но не във формата на алтернативна дестинация, а като платформа, която е напълно интегрирана в глобалната мрежа.
Интеграцията ще е в няколко форми, поясняват от Google. 
Хората могат да добавят като собствено съдържание информация от мрежата, включително видео или снимки. От друга страна потребителите могат да обединят пребиването в Lively със собствения си блог, с уеб идентичността си във Facebook, a на следващ етап – и с MySpace.
В Lively могат да се посещават и управляват различни персонални пространства – стаи за общуване, далечни острови или дори офис в бизнес парк в Силициевата долина.
От Google възнамеряват да придадат по-съвършени социални измерения на онлайн общуването и живота в мрежата – нещо повече от емотиконите, които потребителите слагат в мигновените съобщения или в статуса си, за да изразят по-точно настрението си.
Популярността на Second Life се дължи на стремежа на потребителите да бъдат социално адекватни и разбрани, смятат идеолозите на проекта.   
Подобно на Second Life, който изисква потребителите да свалят и инсталират отделен софтуерен пакет, за да получат достъп до онлайн света, Lively също трябва да бъде свален и инсталиран – засега само за Windows потребители. Входът към виртуалния живот е възможен през браузърите Internet Explorer или Firefox.
За разлика от Second Life обаче, в света на Lively няма пари. Гугълската платформа е разработена така, че да е лесна за ползване, с интерфейс, в който всичко се случва с влачене и пускане (drag § drop).
Един от следващите приоритети на Google е да разработи поддръжка на Lively за Mac OS X.

Коментар