Математици откриха грешка в Intel Skylake

При интензивно натоварване на процесора Skylake с математическото приложение Prime95 се проява грешка

При интензивно натоварване на процесора Skylake с математическото приложение Prime95 се проява грешка

Intel призна за съществуването на грешка в процесора Skylake, която може да доведе до „увисване” на системата при интензивно натоварване. За уязвимостта алармираха математици от проекта GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search).

В частност, проблемът възниква при работа на математическото приложение Prime95 и засяга системи под управление на Windows и Linux независимо от типа на дънната платка и модулите памет. Съществуват опасения, че грешката може да се прояви не само в Prime95, но и при изпълнение на други интензивни задачи – например научни и финансови изчисления.

Prime95 е математически инструмент за търсене на прости числа на Мерсен с прилагане на алгоритъм за бързо преобразуване на Фурие. Тъй като натоварва силно системата с изчисления, приложението често се използва за тестване на бързодействието и стабилността на работа.

Учените са установили, че „увисването” се причинява от определена стойност на експонентата – а именно 14 942 209. При други процесори на Intel подобен проблем не съществува, съобщава arstechnica.com.

В момента Intel подготвя специално обновление на фърмуера, като си сътрудничи тясно с производителите на дънни платки. Очаква се в най-скоро време компанията да пусне кръпка, която отстранява проблема.

Коментари по темата: „Математици откриха грешка в Intel Skylake”

добавете коментар...

  1. :)

    To и на Интел не им е за сефте. Pentium Pro имаш бъг в копроцесора и след еди коя си цифра след запетаята смяташе оптимистично. Пентиум 4-ките пък страдаха от грешка в модула за предвиждане на следващата инструкция ….

  2. :)

    “В частност, проблемът възниква при работа на математическото приложение Prime95 и засяга системи под управление на Windows и Linux независимо от типа на дънната платка и модулите памет.”

    Някак си звучи логично когато има бъг в процесора да няма зависимост от дънна платка и операционката 🙂

Коментар