Microsoft подготвя универсална SIM карта

Microsoft възнамерява да навлезе в мобилните услуги с универсална сим карта

Microsoft възнамерява да навлезе в мобилните услуги с универсална сим карта

Microsoft планира да произвежда и продава SIM карти в собствен формат, предназначени за използване в мобилни устройства и компютри под управление на Windows 10. Новите карти ще работят на същия принцип, както Apple SIM.

SIM картата на Microsoft ще бъде независима от мобилните оператори и ще позволи на потребителите да избират към коя мрежа да се свързват и по какъв тарифен план да работят.

По същество, това представлява електронна SIM карта, която работи в тандем с приложение Cellular Data, съобщава порталът TechRadar.com.

За идентифициране на абоната системата ще изисква авторизация с акаунт на Microsoft. Приложението Cellular Data е готово и е в процес на активно тестване.

Cellular Data има интерфейс на няколко езика и работи на всички версии на Windows. Това говори за амбициите на Microsoft да наложи новата услуга на световния пазар – тя ще работи и на настолни компютри и ноутбуци със SIM слот, за да осигури бърз и евтин интернет навсякъде.

Инициативата на Microsoft цели също да привлече интерес към мобилните устройства под Windows 10. Използването на универсална SIM карта ще спести на потребителите нуждата да купуват SIM карта от локален оператор, когато са на почивка или в командировка в друга страна. Подобна услуга ще елиминира също така обвързващите договори с конкретен оператор.

Коментар