5 причини, за да изберете кариерата на фрийлансър

Но ако работите на свободна практика, винаги бихте могли да реализирате идеите си

Ако работите на свободна практика, винаги бихте могли да реализирате идеите си

Мнозина завиждат на фрийлансърите – стоиш у дома по пантофи и пижама и си цъкаш на компютъра. Но картинката далеч не е толкова идилична.

Човек трябва да умее сам да си намира проекти, сам да се промотира, да се научи да води преговори, да се справя сам с всяка задача, да следи тенденциите, да търпи врясъците на децата (жената, съпруга, тъщата, майката) вкъщи.

Трябва да бъде достатъчно мотивиран и амбициозен, да не се отдава на блажения мързел. Трябва да умее да прекарва часове без компанията на колеги, без хора, с които да се заговори и смее. И най-плашещото – стойността на месечния доход никога не е сигурна, така че му се налага да разполага и със спестявания, за да не се окаже изведнъж без пукната пара.

За щастие, съществуват множество фирми, които осигуряват проекти за фрийлансъри. „Безплатният семинар „Freelance в ERP света” с лектор Иван Аржентински, основател на ERP.BG, днес (14 януари) от 19:00 ч. в Софтуерния университет, разглежда перспективите в тази област.

А защо въпреки всички изброени дотук негативи, да поемете по пътя на фрийлансъра?

Възможност да изразите креативния си импулс

В днешно време голям брой креативни личности просто не намират време и поле, където да изразят творческите си идеи. Заради неблагоприятно устроената ни икономика, им се налага да работят на нормална работа (в която не демонстрират таланта си) от сутрин до вечер, а след това просто нямат сили за друго. Дори да сте графичен дизайнер в софтуерна фирма, това пак не гарантира, че бихте могли да реализирате най-прекрасните си и интересни идеи. Ще трябва да вкарвате всичко в рамките на изискваното от фирмата.

Но ако работите на свободна практика, винаги бихте могли да реализирате идеите си, да ги сложите в своето портфолио (задължително!) и да потърсите човек, който да се нуждае от тях, за да заплати труда ви. Дори и никой да не поиска този ви конкретен проект, той би могъл да ви помогне в набирането на клиенти, които са видели таланта и способностите ви. Така че удовлетворението и ползата от работата ви по него са гарантирани.

Допълнителен доход

Парите никога не стигат. Това е правило. Така че ако всекидневната ви работа не ви изморява прекалено много и не отнема цялото ви време, спокойно бихте могли да поемете и по малко фрийлансърски проекти след края на стандартния си работен ден. По този начин едновременно ще запазите привилегиите си от работата (здравни осигуровки и т.н.), а и ще можете да се възползвате от мрежата си с работни контакти, на които да предлагате и фрийланс услугите си.

Ако сте артист, дизайнер, разработчик, писател – работа за вас в този сектор със сигурност ще има.

Нови опции за кариерно развитие

Фрийланс дейността би могла да ви подготви за една нова бъдеща кариера. Бихте могли да подобрите старите и да придобиете нови умения в посока, която сами изберете. Пред фрийлансъра граници няма.
В началото вероятно ще ви бъде трудно. Докато не се утвърдите на пазара, хората, които ви се доверяват, ще бъдат малко, ще плащат малко. Но когато се усъвършенствате (ще мине известно време) и си спечелите име, работата ви ще потръгне стремително напред. А в основата на всичко ще бъде това, че извършвате дейност, която сами сте си избрали и ви доставя удоволствие – дейност, която обичате.

Удобството на дома

Да се работи от вкъщи е не само удобно, но и в пъти по-евтино. А ако тепърва започвате да се развивате в определен бранш, това ще бъде много важно предимство за вас. Ще пестите от транспортни разходи и от обядване в ресторанти. Ще оползотворявате с труд времето, което иначе бихте прекарвали в отиване до офиса и прибиране, а времето е пари.

Само не забравяйте да си осигурите перфектна Wi-Fi връзка, мобилен тарифен план с включени хиляди безплатни минути, камера за видео разговори и принтер. И бихте могли спокойно да се превъплътите в образа на някой герой от филмите, който говори пред камерата с риза и вратовръзка, докато надолу е по пижама.

Лесно взимане на „отпуска”

Когато работите в някоя фирма, за да си вземете полагаемата ви се отпуска, трябва да пускате молби, да се съобразявате с графика на колегите си, с натовареността на задачите, с настроението на шефовете си.

Ако сте фрийлансър, сами бихте преценили кога и за колко време бихте могли да си позволите почивка. А дори и да изникне извънредна работа, а вие да сте в другия край на света, са ви необходими само лаптоп и Wi-Fi, за да се справите с непредвидената ситуация. И след това да се върнете към блаженото си лентяйство.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментар