Излиза SSD с рекордно висок капацитет

Fixstars SSD-13000M идва във форм-фактор 2,5 инча и използва флаш-памет със структура на клетките на няколко нива

Fixstars SSD-13000M идва във форм-фактор 2,5 инча и използва флаш-памет със структура на клетките на няколко нива

Калифорнийската компания Fixstars Solutions започна серийно производство на полупроводников диск (SSD) с рекордно висок капацитет от 13 терабайта (TB) – два пъти повече от днешните топ SSD устройства, които са по 6TB, и повече от твърдите дискове.

Моделът SSD-13000M идва във форм-фактор 2,5 инча и използва флаш памет със структура на клетките на няколко нива (Multi Level Cell — MLC), произведена по 15-нанометров технологичен процес. Устройството има интерфейс SATA със скорост на предаване на данните 6 Gbps.

Максималната поддържана скорост на последователно четене е 580 MB/s, а на запис – 520 MB/s. Дискът разчита на фирмен контролер за входно-изходните операции.

Fixstars SSD-13000M е предназначен за използване в области като видеопроизводство, медицина, телекоммуникации и анализ на големи масиви он данни.

Интересен е режимът на работа с утроен жизнен цикъл, но в този случай капацитетът намалява двойно. Режимът е подходящ, когато приоритет е удълженият срок за работа за сметка на обема на записаните данни.

Очаква се Fixstars SSD-13000M да струва около 13 хиляди долара, тъй като по данни на компанията, изтекли в интернет, цената на един гигабайт е 1 долар. Продажбите на устройството ще започнат в края на февруари тази година.

През август миналата година Samsung показа SSD с капацитет 16 терабайта (TB). Производството на този диск ще започне по-късно тази година. Цената все още не е обявена от корейския производител.

Коментари по темата: „Излиза SSD с рекордно висок капацитет”

добавете коментар...

  1. ???

    Mi trade-off, nqma pylno shtastie.

  2. До ???

    Може и с журнал, но за сметка на многократно съкратен живот.

  3. ???

    Aide pyk che trqq da raboti bez journal…

  4. TcTc

    Напишете си някъде в статията че реално става въпрос за 13 терабайта……..защото никъде не пише реално колко голям е тоя хард…..

  5. Anonymous

    Там е бъдещето, но върти го, сучи го, SSD е все още незряла технология. Дори само фактът, че трябва да работи с FS без журнал, неутрализира предимствата в голяма степен. За плачевната надеждност да не говорим…

Коментар