Google може да ни избави от паролите

Android устройствата скоро сами ще разбират дали в даден момент ги ползва техният истински собственик

Android устройствата скоро сами ще разбират дали в даден момент ги ползва техният истински собственик

Проект на Google, който ще стартира тази година, може да избави потребителите от необходимостта постоянно да въвеждат пароли за авторизация в услугите и приложенията.

В рамките на Project Abacus се разработва технология, която блокира или деблокира устройства и приложения на базата на използване на доверително устройство и данни за глас, лице, походка, местоположение и др.

По същество, устройството само ще разбира дали в даден момент го ползва неговият истински собственик. Това ще елиминира необходимостта от постоянно въвеждане на пароли, пише engadget.com.

Project Abacus ще замени сегашната технология с двустепенна автентикация, като ще отпадне нуждата от изпращане на SMS-и, пояснява бившият служител на Google Крис Месин в социалната мрежа Twitter.

Според специалисти от Google, довереният метод за автентикация може да се окаже десет пъти по-сигурен, отколкото технологията с използване на скенери за пръстови отпечатъци.

Project Abacus отчита как човек ползва своето устройство, вкл. как натиска бутоните, с каква скорост въвежда данни, какви приложения ползва – къде и кога, как ходи, какви маниери има, какъв е гласът му и т.н.

Ако смартфонът попадне в ръцете на друг човек, системата автоматично ще разбере това и ще блокира устройството – така копирането на маниерите за използване на устройството ще стане невъзможно.

Очаква се Project Abacus да се появи в устройства под управление на Android  след някое поредно обновяване на операционната система. Технологията може да бъде реализирана или като отделно приложение, или като функция на Android.

Коментари по темата: „Google може да ни избави от паролите”

добавете коментар...

  1. Онани

    Никаква защита на лични и интимни данни това е за Android, IPhone и другите мобил дебил устройства.

    Съжалявам да го кажа, но повечето хора са овце и лумпени, за да ползват сматфони и смарт устройства свързани със SIM карти и договори с телефонните оператори с абсолютно неизгоден, ограничен и строго шпиониран мобилен интернет.

    Обикновено ако човек ползва нормален Интернет на нормален и истински компютър лаптоп или десктоп. Следеното се свежда до IP адреси, бисквитки, сесии или подлъгване на хората да инсталират троянска вирус програма. Като все пак има надежда човек да се защити от кражба на лични данни и да ограничи до минимум следенето.

    Докато за мобилните оператори за човек това е абсолютно невъзможно!

    В която и да е точка на света човек е следен на 100%

    SIM карта с уникален номер,

    Хадруерно забит идентификатор специално за нуждите на телефонните оператори на самото смарт мобил дебил устройство. Дори и да си смени сим картата този номер си остава фикснат за следене.

    Троянски функции за шпиониране вградени в самата мобилна операционна система на Android, на IPhone и останалите.

    Освен тези екстри смартфоните за по-голямо удобство са със GPS, сензори за движение, микрофони, с по две камери за да ви гледат отпреде и отзаде.
    Супер мега и гига популярно последен писък на модата разпознаване на образи на лица от камерите и пръстовите отпечатъци.

    Хората сами си плащат доброволно луди пари, за да бъдат следени и техните данни да бъдат ползувани и препродавани за милиарди пари.

    Човек трябва да е кръгъл и пълен идиот, за да продължава да ползва смартфон и мобилен интернет през мобилен телефон.

  2. :o)

    Така е, данни се събират все повече и повече.
    Те ще ни освободят от паролите, но какво ли ще заробят? сигурно много повече.
    А и какви пароли, никой на андроид не е защитен от каквото и да било.

  3. 123

    🙂

  4. Anonymous

    Биометричното ни досие се разширява. Следващият копрофилен проект на NSA вероятно ще касае начина на изхождането ни.

Коментар