Китайци купуват бизнеса с битова техника на GE

Китайският гигант Haier придобива бизнеса с битова техника на GE чрез контролираната от него компания Qingdao Haier Co Ltd.

Китайският гигант Haier придобива бизнеса с битова техника на General Electric чрез контролираната от него компания Qingdao Haier Co Ltd.

Американската корпорация General Electric (GE) сключи споразумение с китайската Qingdao Haier Co Ltd. за продажба на бизнеса си за битова техника. Сделката се оценява на стойност 5,4 милиарда долара, съобщи Ройтерс.

По-рано интерес към бизнеса на GE прояви шведската компания Electrolux, която предложи $3,3 млрд. Сделката обаче пропадна, заради съпротивата от американските антимонополни органи.

41% от акциите на Qingdao Haier Co., базирана на Шанхай, принадлежат на Haier. Очаква се сделката да приключи към средата на годината, ако бъде одобрена от регулаторните органи на САЩ и Китай.

Евентуалното поглъщане ще даде право на Haier да използва бранда GE Appliances, а централата на компанията ще остане в Луисвил, щата Кентъки. Стойността на сделката превишава 10 пъти приходите на GE за последните 12 месеца.

Междувременно, корейското издание Yonhap News съобщи, че Samsung Electronics също е водела преговори с GE за придобиване на бизнеса й с битова техника, но се е отказала от споразумение, заради възражения на регулаторните органи, които виждат в подобна сделка нарушаване на американското антимонополно законодателство.

Сделката между Qingdao Haier и GE е третото голямо придобиване от китайска компания в рамките на една седмица. По-рано консорциум от инвеститори, вкл. China National Chemical Corp., придоби немската KraussMaffei Group за 925 млн. евро. Конгломератът Dalian Wanda Group пък е на път да погълне холивудската Legendary Entertainment за $3,5 млрд.

Коментар