Обявиха бакалавърска програма по бизнес софтуер

В по-дългосрочен план България може да се превърне в регионален център за подготвяне на кадри в сегмента на системите за управление на бизнеса

В по-дългосрочен план България може да се превърне в регионален център за подготвяне на кадри в сегмента на системите за управление на бизнеса

Висшето училище по застраховане и финанси обяви първата бакалавърска програма по бизнес софтуер в Европа. Тя се нарича „ИТ анализ и бизнес стратегии” и ще стартира следващата есен.

Програмата е създадена от ВУЗФ в партньорство с водещи компании от сегмента на системите за управление на бизнеса. По този начин програмата комбинира академичния потенциал на ВУЗФ с практическия опит на дългогодишни мениджъри и специалисти от бранша.

Специалността ще подготвя консултанти по внедряване, продажба, развитие и поддръжка на системи за управление на бизнеса. Записванията за нея вече стартираха.

Програмата е с икономически профил и е подходяща за всеки, който търси реализация в сферата на информационните технологии, без да е програмист. Припомняме, че ВУЗФ и ERP Academy създадоха и първата у нас магистратура по бизнес софтуер.

„Днес е много актуално да се говори за по-тясна връзка между висшето образование и бизнеса – принцип, който при нас е залегнал от много години”, коментира доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.

След интереса към магистратурата от няколко европейски държави, се очаква и новата бакалавърска програма да предизвика международен интерес, още повече, че тя е единствената в Европа.

„Напълно реалистично е в по-дългосрочен план България да се превърне в регионален център за подготвяне на кадри в сегмента на системите за управление на бизнеса”, заяви Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ.

Най-голямото предимство на новата бакалавърска програма е тясното партньорство със софтуерния бранш. Лектори в нея ще бъдът представители на някои от водещите български компании за разработка и внедряване на бизнес софтуер като ERP.BG, Балкан Сървисис и Тим Вижън България, както и лектори от SAP, Oracle Academy, Microsoft, ERP Academy и др.

Програмата предвижда и много добри възможности за стаж и работа в бранша. Завършилите „ИТ анализ и бизнес стратегии” ще се дипломират като специалисти по внедряване на софтуерни решения и ще могат да направят кариера както в компании за бизнес софтуер, така и в ИТ отделите на предприятия, банки, търговски вериги и други фирми.

Коментар