Експериментът с биткойн е пред провал

Ограничението на размера на блоковете до 1 мегабайт възпрепятства развитието на системата, твърди водещ експерт

Ограничението на размера на блоковете до 1 мегабайт възпрепятства развитието на биткойн системата, твърди водещ експерт

Основен разработчик на ядрото на биткойн (Bitcon Core) очаква скорошен крах на експеримента с виртуалната валута. Майк Хърн се посвети на биткойн през миналата година, когато напусна Google, където работеше по продукти като Gmail, Google Maps, Google Earth и технологията за автентикация.

Хърн придоби известност със създаването на Bitcoin XT. В своя блог той описва проблемите, с които се сблъсква криптовалутата. Блок-веригата биткойн (базата данни с извършени транзакции) е запълнена и сега сървърите не могат да обработват повече от три нови транзакции в секунда.

Над 50% от мрежата Bitcoin и толкова от изчислителните й ресурси се контролират от китайски майнери. Те възпрепятстват увеличението на блоковете до обем над 1MB, заради некачествения интернет в Китай, пояснява Майк Хърн.

Увеличаването на обема на блоковете би позволило на Bitcoin да се развива. Съществуващото ограничение на размера води до силно натоварване на изчислителните мощности на мрежата, което пък причинява ръст в комисионните при транзакции – в някои случаи те превишават комисионните, които вземат банките за своите операции.

Bitcoin XT е модификация на Bitcoin, която поддържа блокове с по-голям размер. Майк Хърн обаче се натъква на огромна съпротива при обсъждане на своята разработка във форумите на Bitcoin, а компаниите, които се опитват да внедрят Bitcoin XT, биват подлагани на DDoS атаки.

Настоящите разработчици на ядрото на биткойн планират да дадат на приложението право да модифицира детайли от транзакцията, докато тя не е присъединена към блок-веригата. Това означава, че потребителите ще могат да променят сумата или адреса на получателя на плащането след като то е извършено.

И тъй като в мрежата има забавяния, присъединяването на транзакция към блок може да отнеме до няколко часа. Потребителите може да платят за нещо с биткойн и след като напуснат магазина, да променят детайли в транзакцията и да си върнат пари или просто да нулират наредената сума.

Това прави биткойн безполезен за извършване на плащания, коментира Майк Хърн. Ето защо той е напуснал проекта и в момента работи в компанията R3, която съвместно с Linux Foundation създава технологии за блог-вериги за нуждите на група финансови организации, сред които JP Morgan, UBS, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, Goldman Sachs и др.

Коментари по темата: „Експериментът с биткойн е пред провал”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И какво излезе? Bitcoin позволява тривиални шмекерии, а Linux Foundation се заиграват с банкстерите 😀

Коментар