Chrome става по-бърз и икономичен

Google обеща още по-бърз бразуър Chrome, благодарение на новия алгоритъм Brotli

Google обеща още по-бърз бразуър Chrome, благодарение на новия алгоритъм Brotli

Браузърът Chrome ще зарежда уеб страниците още по-бързо, благодарение на нов алгоритъм за компресиране, съобщи разработчикът Google.

Новият алгоритъм се нарича Brotli и ще замени досегашния Zopfli. Въвежда се съвършено нов формат на данните. Brotli ще може да компресира HTML, CSS и JavaScript съдържание със 17-25% по-ефективно от Zopfli.

Използването на алгоритъма Brotli ще намали разходите за мобилен интернет и консумацията на енергия. Това ще направи Chrome още по-привлекателен браузър за потребителите на мобилни устройства.

В момента новият алгоритъм се намира на финален етап на тестване и се очаква скоро да бъде добавен в Chrome. Вече е достъпна за сваляне тестова версия на Chrome Canary с възможност за активиране на Brotli.

Google се надява, че от предимствата на Brotli ще се възползват и други браузъри. Така например, интерес към алгоритъма е проявила Mozilla, която разработва Firefox.

Коментари по темата: „Chrome става по-бърз и икономичен”

добавете коментар...

  1. Gorolom

    Доколкото разбрах от четене м/у редовете става дума за in-memory компресия с цел да се ползва по-малко RAM памет от браузъра а не за компресия при предаване на данни (“зареждане на страница”), т.к. данните идват от веб-сървър, който не поддържа подобни компресии.

  2. bobi

    Разбира се сайта трябва да е отимизиран за целта

  3. Doc

    Много икономично – сложни изчисления, които да товаря процесор, дори и gpu да се позлва всичко ще харчи в пъти повече и по-бързо батериите на мобилните устройства, за да вървят например по-бързо страници и картинки на тъпия фейсбук или друга дизайнерска глупост.

Коментар