Датчик за влажност на кожата черпи енергия от тялото

Датчикът представлява гъвкава термоелектрическа пластина, която предава данни за хидратацията на кожата към мобилен телефон (снимка: Университета на Северна Каролина)

Инженери от университета на Северна Каролина създадоха безжичен датчик, който определя нивото на влажност на повърхността на кожата. Устройството не се нуждае от външно зареждане – то се поставя на тялото и черпи енергия от него.

Датчикът представлява гъвкава термоелектрическа пластина, която предава данни за хидратацията на кожата към мобилен телефон. Необходимата електрическа енергия за работа на устройството се генерира от разликата в температурите между кожата и въздуха, която трябва да бъде не по-малка от 3 градуса по Целзий.

Пластината заема около 7 кв.см на повърхността на кожата, а генераторът има мощност 40-50 микровата на 1 кв.см. Ако човек спортува, то термоелектрическият генератор ще изработва три пъти повече енергия.

Но дори и да бъде усъвършенствана, подобна технология не може да осигури захранване на мобилно устройство от рода на смарфона, признават учените.

В момента технологията може да осигури електрическа енергия за работата на датчици, които определят влажността на кожата, налягането и температурата на тялото.

Коментар