Смартфони за 1300-1400 лв. са най-търсени на изплащане

Най-търсеният смартфон на изплащане през 2015 г. е на цена 1300-1400 лв. (източник: БНБ Париба Лични Финанси)

Най-търсеният смартфон на изплащане през 2015 г. е на цена 1300-1400 лв. (източник: БНП Париба Лични Финанси)

Смартфоните вече са най-важното устройство за комуникация, забавление и информиране за българите, според новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси.

Търсенето на „умни” телефони в България е нараснало с близо 40% на годишна база. Друг показател е, че хората са готови да похарчат повече пари за съвременен смартфон. През 2014 г. най-търсеният модел струваше около 600 лв., а победителят за 2015 г. е на цена 1300-1400 лв.

Налице е ръст от 38,7% на годишна база на молбите за покупка на смартфони на изплащане. Тези устройства са на второ място в класацията „Топ 10 на изплащане” за 2015 г. и са много близо до традиционния номер едно – телевизорите.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, бързият ръст в търсенето на смартфони се дължи на няколко фактора. На първо място, те се превръщат в най-важното устройство за българите. Хората ги използват за комуникация, забавление и информация. Според наскоро проведени проучвания, 50% от съдържанието в интернет се „консумира” през мобилни устройства.

Вторият фактор е, че мобилните технологии се развиват изключително бързо и дори модели на 1-2 години вече са морално остарели. Третият двигател на засиленото търсене на смартфони е, че това са устройства, които са изложени на риск от често изпускане и счупване. Затова и се налага по-честата им смяна.

Новото издание на класацията показва, че българите са склонни да похарчат повече пари за последен модел телефон, отколкото за съвременен телевизор. Доказателство за това е, че цената на най-търсения смартфон е 1300-1400 лв., докато победителят в категория „Телевизори” струва 970-1020 лв. Освен това, търсенето на смартфони нараства, докато на телевизори намалява с 19,45% на годишна база.

Въпреки този спад, телевизорът все още е лидер в класацията „Топ 10 на изплащане”. Най-търсеният модел за 2015 г. е 42-инчов 3D смарт телевизор с Full HD резолюция. Той има Wi-Fi модул за връзка към домашната мрежа, интенрет браузър и възможност за сваляне и инсталиране на различни приложения. Може да бъде свързан и с мултимедийно дистанционно, което комбинира характеристиките на компютърни клавиатура и мишка.

При лаптопите най-много молби са получени за модели със следните параметри: цена 690-750 лв.; процесор Intel Pentium QuadCore; резолюция на дисплея 1366х768 и 500 GB хард диск.

Търсенето на таблети постоянно намалява. През 2015 г. броят на молбите за покупка на изплащане на такива устройства бележи спад с 38,8% на годишна база. Това се обяснява с нарастващите възможности, размери и приложения на смартфоните.

Новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” е изготвено на базата на молбите за финансиране на покупката на над 440 000 стоки през 2015 г., като близо 245 000 от тях са сред десетте най-търсени продукти, купувани на изплащане.

Коментари по темата: „Смартфони за 1300-1400 лв. са най-търсени на изплащане”

добавете коментар...

  1. Уруд

    Нормално съседа ми живее в гарсониера очукана с балатум ама кара BMW аз нямам кола но си имам чудесен апартамент ( а и тои плаща наем ) типично БГ простотия и селяния … така и с телефоните … :X

  2. Saevar

    четерима отивар на кафе, сядат, вадят всеки по 1 скъп телефон на масата и си поръчват 1 кафе със 4 сламки е те тва е газарията … хи хих и

  3. :o)

    Това е понеже в България има много комплексари и въздухари, дето няма какво да ядат и да си вържат бюджета за месеца, обаче на изплащане с най-новия Samsung или iPhone да гъзареят и да “чоплИЯт тИлифона”.
    Малко да направят имидж дето се вика, на гол тумбак – чифте пищови е казал народа.

  4. Jo

    Българите са склонни да похарчат повече пари за последен модел телефон, отколкото за дрехи, обувки, храна и т.н.

Коментар