ЕС няма да регулира пазара на биткойн

В света има над 600 виртуални валути, а годишният оборот е около 7 млрд. долара

В света има над 600 виртуални валути, а годишният оборот е около 7 млрд. долара

Европейският съюз възнамерява да контролира оборота на най-популярните виртуални валути, но не и самия пазар, тъй като в момента е доста сложно с правила и законодателни норми да се избегнат рискове като прането на пари, предаде Ройтерс.

„Много е лесно да сбъркаш, когато се опитваш да регулираш – може да започнеш да правиш това твърде рано, или обратно, да закъснееш. От гледна точка на Европейската комисия, ние сме повече на страната на мониторинга”, коментира един от финансовите специалисти – Оливие Салес, на изслушване в Европарламента.

Комисията разглежда варианти за предотвратяване на дейности от рода на прането на пари, но не бърза да регулира финансовите продукти, свързани с виртуалните валути.

Към момента в света има около 600 виртуални валути, но на практика доминира една от тях – биткойн (Bitcoin). На биткойн се падат около 90% от оборота в сегмента, изчисляван на 7 млрд. долара. За сравнение, ежедневният оборот на световните валутни пазари е 5 трилиона долара.

Виртуалните валути се търгуват в интернет и не се подкрепят от централните банки. След краха на борсата Bitcoin Mt. Gox възникна остро въпросът за защита правата на потребителите на този саморегулируем, експериментален пазар.

А след терористичните актове в Париж през ноември миналата година фокусът се измести към това как да се предотврати използването на виртуалните пари за финансиране на престъпниците.

Коментар