Samsung патентова разпознаване на шепот

Системата за разпознаване на шепот ще се активира с помощта на специален жест (източник: KIPRIS)

Системата за разпознаване на шепот ще се активира с помощта на специален жест (източник: KIPRIS)

Samsung планира да обогати своите смартфони с технология, които разпознава команди, произнесени шепнешком от потребителя. Корейската компанията получи патент за новата разработка.

Съвременните мобилни устройства могат да приемат гласови команди, благодарение на технологии от Google, Apple и Microsoft – така например, потребителят може да търси информация в интернет, като произнесе „Ok,Google”, „Hey Siri” или „Hey Cortana”. Проблемът е, че подобен гласов интерфейс не е удобен за използване на шумни обществени места.

Разпознаването на шепот е сериозно предизвикателство, но инженерите на Sasmung изглежда имат технологично решение. Не се уточнява какви точно алгоритми ще използва компанията за обработка на шепот, но е известно, че системата ще се активира с помощта на специален жест – най-вероятно с приближаване на ръката към смартфона, както е показано на изображението.

Едва ли технологията за разпознаване на шепот ще се появи още тази година в устройствата на Samsung. Но има надежда това да се случи сравнително скоро, тъй като Samsung вече има собствен гласов помощник S Voice. Предполага се, че компанията ще побърза да внедри новата си технология, за да конкурира по-успешно вече достъпните на пазара гласови решения.

Коментар