Компютри-флашки ще навлязат бързо в употреба

Продажбите на компютри-флашки ще нарастват средно с 49% годишно, за да достигнат 5 милиона броя през 2021 г.

Продажбите на компютри-флашки ще нарастват средно с 49% годишно, за да достигнат 5 милиона броя през 2021 г.

Популярността на миниатюрните компютърни устройства с размери на флашка ще нараства бързо в следващите пет години, прогнозира ABI Research. Тези устройства се свързват към HDMI порта на телевизор или монитор и го превръщат в пълноценен компютър.

Според анализаторите, продажбите на компютри-флашки ще нарастват средно с 49% годишно, за да достигнат 5 милиона броя през 2021 г. Типични представители на тази категория продукти са Asus Chromebit, Intel Compute Stick и Lenovo Ideacentre Stick 300.

На пазара се предлагат миниатюрни компютри под управление на Windows, Chrome OS, Android или Linux. Първоначално подобни устройства работеха предимно с Android, например модела Dell Wyse Cloud Connect, който все още е в продажба на цена от 129 долара.

Миналата година Intel пусна няколко евтини модела Compute Stick с Wi-Fi и USB-портове. Asus, на свой ред, предложи за по-малко от 100 долара модела Chromebit на база Chrome OS. За работа с подобни устройства потребителят трябва да се снабди допълнително с клавиатура и мишка.

Компютърът във вид на флашка не винаги е евтин. Така например, Intel предлага и корпоративна версия на Compute Stick с процесори Core M3 или M5, каквито използват таблетите и хибридите. Цената на това устройство е около 400 долара.

Коментари по темата: „Компютри-флашки ще навлязат бързо в употреба”

добавете коментар...

  1. Saevar

    това е нещо като raspberry pi, но единствено го превъзхожда от това че е по малко и влиза директно към порта на тв=то и няма нужда от кабел, но минуса е че неможе да се сменя ОС-а ( до колкото разбирам) а на разпберито може да му сменяте ОС-а когато ви е кеф, аз ли4но имам разпбери с распбиан ОС и медия център и якото е 4е може да си гледаш IPTV, и да сриймваш торенти директно от замундата и още няколко торента без да ги смъкваш…както и може да си записваш ТВ предавания…

  2. 123

    Плащаш нещо имаш нищо.

  3. :)

    Щом анализаторите казват, значи е полезно и ни трябва. Аз ша си купя няколко …да си ги менкам. Всъщност това е една тотално ненужна джаджа. Хората които са искали да имат компютър към телевизора вече са си спретнали някой HTPC или медиен плеър.

  4. Трезвомислещ

    “Anonymous” ми да ти кажа на мен ми е напълно ясно, че не ми трябва 🙂

  5. Anonymous

    И все пак не ми става ясно за чий ми е подобно устройство?

Коментар