Силни перспективи за пазара на коботи

Годишният приход от роботизирани „ръце” (коботи) ще достигне 11,8 милиарда долара до 2030 година, според ABI Research (снимка: Universal Robots)

Пазарът на роботизирани „ръце” (коботи) ще достигне 11,8 милиарда долара до 2030 г., според проучване на ABI Research. По-ниската цена, лесната употреба и възможностите за препрограмиране са причините за ръста на пазара.

Когато се добавят и приходите от накрайници, аксесоари и софтуер, пазарът на екосистемата на коботите ще възлезе на 24 милиарда долара до 2030 г. с цялостен годишен темп на растеж от 28,6%.

Колаборативната роботика ще се развива все повече в следващите 10 години, благодарение на иноваторите. Въпреки това пред компаниите остават и някои предизвикателства.

„Перспективите за пазара на колаборативната роботика остават силни, въпреки някои видими пречки”, коментира Раян Уитън, старши анализатор в ABI. „Хардуерните иновации все още леко изостават и по-голямата част от стойността на коботите не идва от колаборацията, а от лесната употреба, способността за препрограмиране, по-ниската цена спрямо индустриалните роботи и способност за внедряване”.

Нещо повече, коботите все още изостават индустриалните роботи по скорост, производителност и полезен товар, което трябва да се промени, за да бъдат адаптивни и да следват тази трескава скорост на развитие, която наблюдаваме, допълва Уитън.

Екосистемата на коботите, която включва роботизирана ръка, накрайници и софтуер, ще достигне 24 милиарда долара до 2030 г. ABI отбелязва, че пазарът на коботи заема много малка част от общия пазар на индустриални роботи. Например, приходите от роботизирани ръце са едва 5%, в сравнение с индустриалните роботи, но до 2030 г. този процент ще се увеличи до 29%.

„Ръстът се дължи и на нарастващата конвергенция между двете подгрупи”, отбелязва ABI. Сензорният напредък, машинната визия и контролът на движението ще даде на индустриалните роботи същите предимства като на колаборативните системи.

Стойността на софтуера също се очаква да нарасне – от 558 милиона долара през 2020 г. до 10,6 милиарда долара през 2030 г. Движещият растеж на софтуера ще включва функции като аналитичност, възприятие, контрол на движението и софтуер, свързан с различни операции.

В сферата на производството на коботи, Universal Robots е лидер на пазара със своите 59% от глобалните доставки на коботи, според ABI Research. Компанията постигна и голям напредък в автомобилната индустрия с приложенията за завинтване, като успя да привлече големи производители в автомобилната индустрия, както и доставчици на компоненти като Lear и Continental.

В същото време коботите на Universal Robots се използват и от по-малки компании с функцията си за промишлено вземане и поставяне и с възможностите си за обслужване на машини. ABI отбеляза, че производителят Jabil масово използва колаборативни роботи заради тяхната ефективност чрез лесно преинсталиране и гъвкавост в един все по-динамичен свят с непрекъснато променящата се работна среда.

Тъй като производството изисква повече гъвгавост чрез персонализиране, изпълняване на поръчки в последния момент, голям обем автоматизация с малко съдържание, колаборативните роботи се разглеждат като крачка към „по-стройна и гъвкава работна станция”.

„Колаборативните системи не са революционни за индустрията, но са катализатор за гъвкаво роботизирано решение, което дава поле за изява на малки и среди производители”, казва Уитън.

Пазарните прогнози на ABI съвпадат с направени от други източници прогнози за пазара за коботи. През май 2019 г. Grand View Research публикува доклад, в който прогнозира, че пазарът на колаборативни роботи ще достигне 10,14 милиарда долара до 2025 г. с общ годишен темп на нарастване от 44,5% през прогнозния период.

Коментар