6 киберзаплахи, които не трябва да пропускаме

Трябва да сме много предпазливи при закачването на USB устройство към компютъра, ако не сме абсолютно сигурни откъде е (снимка: CCO Public Domain)

Когато се говори за киберсигурност, най-често се сещаме за събития, които влизат в заглавията на вестниците – откраднати лични данни на милиони хора, пробиви в защитите, сринати сайтове, отвличане на компютри и откупи. Има и неща, за които не се замисляме. Сред тях са USB флашките, забавните онлайн тестове и др. Но те също могат да са опасни, предупреждава Wired. И е важно да не ги пропуснем. Ето за какво трябва да внимаваме.

USB флашките

Малката USB флаш памет не изглежда много опасна, но тези преносими устройства могат да представляват голяма заплаха. Трябва да сме много, много предпазливи при закачването на USB устройство към компютъра, ако не сме абсолютно сигурни откъде е.

Дори ако USB флашката не е конфигурирана да освобождава някакъв „полезен товар” (програмен код) при свързването с компютъра, тя може да носи прикрити вируси. Прихващането им е толкова лесно, колкото от прикачени файлове в имейли – разчита се на любопитството.

Спящи акаунти

В тази бърза, хиперсвързана епоха е твърде лесно да забравим за всички приложения за социални медии, изучаване на езици, търсене на работа и други сайтове, които сме изтеглили, инсталирали и използвали. Но всеки акаунт, който оставим да „събира прах”, е отворена врата, през която потенциално може да влезе хакер.

Тези профили е нужно да бъдат изключени, а не просто да се деинсталира съответното приложение, и всеки предпазлив кибер-потребител трябва да отдели нужното време за целта. Защо? Защото ако оставим профила си, а някой ден системата бъде хакната, нашите данни ще са все още там, в „облака”, в хакнатата система – нашите снимки, имейли, че и друга информация.

Също така си струва да се прави редовен одит на приложения и услуги от трети разработчици, свързани с основните акаунти – например, приложения за запознанства, които са свързани към Facebook профила, или имейл приложения, свързани с акаунта в Google. Те са благодатни за хакерите, защото им поднасят на тепсия повече мишени.

Разширения на браузъра

Правилните разширения на браузъра могат да добавят полезна функционалност и да помагат на ежедневната ни работа в мрежата, но тези добавки трябва да бъдат проверени като всеки друг софтуер – в края на краищата те имат привилегията да виждат всичко, което правим онлайн, ако искат.

Едно такова разширение може да ни върши много полезна работа, но и да продава данните ни за това, което правим в интернет – какво търсим, къде сърфираме, какво пишем и на кого. Резултатът варира от досадни подскачащи реклами до появата на нежелан софтуер в компютъра. Най-добре е да се намали броят на инсталираните разширения до минимум и човек да се придържа само към разширенията, които познава и на които има доверие.

Забавни онлайн тестове

Тестове и викторини във Facebook ни заливат с изкушения – как ще изглеждаш на 101 години, кой е домът-мечта за теб, на коя знаменитост приличаш… Е, може да изглеждат безобидно забавление – и някои от тях са, но могат и да се използват за събиране на лични данни, които всъщност не осъзнавате, че безкритично раздавате.

Обичайно тези викторини се използват за изграждане на по-подробни профили на хората и техните приятели, като се събират не само отговорите на самите тестове, но и друга информация, съхранявана в свързаните акаунти във Facebook. Обърнете внимание също колко често тези забавни викторини изискват лични данни.

Бъдете внимателни към всичко, което изисква лична информация или лични снимки – замисляйте се за какво друго може д се използва, освен за забавната игра.

„Щедри” снимки

Няма нищо лошо в публикуването на снимки в любимите социални канали, но човек трябва да се замисля два пъти за информацията, която другите хора могат да добият от неговите кадри – за онази, другата информация, която е отвъд това, което искаме да покажем на света. Едно селфи може да покаже как човек изглежда с, да речем, лилава перука, но има и такива особи, които ще видят по-скоро подробностите от интериора, как изглежда домът му, какво ценно има или би могло да има наоколо.

Наред с това много приложения, като Instagram и Facebook, автоматично събират данните за местоположението, вградени в снимките. Така една споделена снимка може да издаде повече, отколкото ни се иска да знае светът за нас – как изглежда домът ни и къде се намира. Удобно за крадците, нали?

Умният дом

Все повече ще ни ухажват с оферти за умния дом, но ако не го защитаваме умно, рисковете са огромни. Един умен, свързан бойлер със слаба защита може да бъде използван за нахлуване в цялата компютърна мрежа в дома с всички произтичащи от това последици. Какво би последвало?

Възможно ли е умната заключваща система на входната врата да не пусне собственика на дома да влезе вътре? – Възможно е. Възможно ли е охранителните записи да не са „видели” никого в дома по време на обира? Възможно е…

Коментар