BlackBerry може да премине изцяло към Android

Priv може да се окаже началото на тотален преход на BlackBerry към платформа Android

Priv може да се окаже началото на тотален преход на BlackBerry към платформа Android

BlackBerry може да се откаже от собствената си операционна система за смартфони и да премине изцяло към Android, твърди The Economic Times, позовавайки се на висш мениджър в канадската компания.

Миналата седмица BlackBerry показа в Индия модела Priv – първия си Android смартфон. В бъдеще компанията може да загърби собствената платформа BlackBerry 10 (BB10) и да пуска само Android устройства, по думите на Дамиан Тей, старши директор за Азиатско-тихоокеанския регион.

BlackBerry се насочва към Android, заради богатата екосистема от приложения за тази платформа. Освен това самата BlackBerry отдавна предлага кросплатформени корпоративни приложения, така че сближаването с Android е напълно естествено, допълва Дамиан Тей.

В момента BlackBerry е в процес на трансформация – компанията иска да се превърне от производител на смартфони в доставчик на комплексни корпоративни решения.

През последното финансово тримесечие, приключило в края на ноември 2015 г., BlackBerry отчете 40,7% спад на приходите от продажби на устройства – до 214 млн. долара, като делът им в общите приходи на компанията е 39,1%.

По-късно тази година BlackBerry планира да разшири асортимента си от Android устройства с още два модела, като цените им ще бъдат по-ниски от тези на Priv, разкриват от компанията.

Коментар