Интернет трафикът достига 1 зетабайт тази година

Рязкото увеличение на обема на трафика в интернет се обяснява с популярността на мобилните устройства

Рязкото увеличение на обема на трафика в интернет се обяснява с популярността на мобилните устройства

Настоящата година ще се окаже историческа за интернет. Нов доклад на Cisco прогнозира, че за първи път трафикът в глобалната мрежа ще достигне 1 зетабайт, или милиард терабайта.

Следващата психологическа бариера – 2 зетабайта – се очаква да бъде преодоляна през 2019 г., когато броят на свързаните към мрежата устройства ще превиши три  пъти населението на Земята.

Потреблението на интернет през 2019 г. ще нарасне до 18 гигабайта на човек, спрямо 6 гигабайта през 2014 г. Рязкото увеличение на обема предавана информация се обяснява с популярността на мобилните устройства.

Персоналните компютри ще генерират по-малко от половината интернет трафик през 2020 г., докато през 2014 г. на тях се падаха 60%. Променя се и типът на връзките – през Wi-Fi и другите безжични мрежи ще минават 66% от трафика, а за жичния достъп до интернет ще останат 33%.

Най-голямо влияние върху обема на информацията в интернет ще оказват доставчиците на цифрови услуги от рода на онлайн кино, видео и музика. Докато през 2014 г. те генерираха 39% от глобалния трафик, през 2019 г. тази цифра ще достигне 62%.

Що се отнася до регионите, с най-високи темпове ще расте интернет трафикът в Африка и Близкия изток – с 44% годишно за периода от 2014 до 2019 г., следван от Централна и Източна Европа (33%), Латинска Америка (25%), Азия, Западна Европа и Северна Америка (20-21 %).

Коментар